Stig Östlund

lördag, februari 27, 2010

The New Sweden

Johan af Donner riskerar ett långt fängelsestraff för sina bedrägerier mot både Cancerfonden och sedan Röda Korset sedan början av 2000-talet. Han var insamlingsansvarig för de båda organisationerna vars anseende nu allvarligt svärtats och ifrågasatts.
De kräver honom på sammanlagt åtta miljoner kronor. Rättegången mot honom drar i gång 21 april vid Stockholms tingsrätt.
Chefsåklagare Alf Johansson rubricerar de misstänkta brotten som grovt bedrägeri alternativt grov trolöshet mot huvudman. Han åtalar även Johan af Donner för grovt mutbrott och hans två medåtalade, ägare till två leverantörsföretag, för grov bestickning, grovt bokföringsbrott samt grovt försvårande av skattekontroll.
Johan af Donner tyckte att månadslönen på 60 000 kronor var för låg för att täcka familjens lyxliv och sonens studier på internatskola. De dyrbara vanorna, bostadsrättslägenheten på Östermalm och villan i fashionabla Torekov imponerade på många i ledningsgruppen och misstankarna om oegentligheter framstod som näst intill osannolika. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De stora bovarna som Johan af Donner skall hållas efter, det är bra. Mer av sånt i stället för nästan ensidig jakt på småbovar. Ekonomiska brottslingar till exempel, de verkar ha hög status i The New Sweden.

Bloggarkiv