Stig Östlund

fredag, februari 26, 2010

Grattis

Idag fyller den franske författaren, Victor Hugo 208 år. Mycket klen vid födsen trodde man att han skulle avlida inom ett dygn; geniet blev 83 år! Hans mest kända verk: Ringaren i Notre Dame (Notre Dame de Paris) och Samhällets olycksbarn (Les Misérables).
I sin recension i Svenska Dagbladet i samband med 200-årsjubileet skriver Sylviane Robardey-Eppstein bl.a.: "I Victor Hugos författarroll ingick föreställningen att diktaren har att tala för de många, att vara en folktribun på mänsklighetens ödesvandring, att identifiera sig med medmänniskorna, också de mest åsidosatta och förkastade. Som äkta humanist vände han sig mot förtryck och intolerans, krig och fattigdom, barnarbete och dödsstraff, samtidigt som han beslutsamt värnade rätten att tänka, tro och älska fritt. Under det 1800-tal då han själv verkade, räknades hans åsikter som subversiva och anstötliga. När han i dag hyllas som en levande klassiker, har man hunnit upptäcka, att han står för något omistligt och ständigt hotat – de humana värdena.".
Läs hela recesionen:
http://www.svd.se/kulturnoje/understrecket/victor-hugo-en-alltfort-vital-200-aring_42016.svd---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wikipedia om handlingen i "Samhällets olycksbarn": "Den fattige skogsarbetaren Jean Valjean döms till fem års starffarbete för stöld av bröd. Efter upprepade rymningsförsök ökas hans straff till 19 år. När Valjean till slut blir frigiven är han hård och bitter pga all förnedring han fått uthärda, men han lyckas åter bli en god människa. Han kommer upp sig i samhället, och blir en framgångsrik industriman och borgmästare. Men från hans förflutna kommer Javert, en före detta fångvaktare som avancerat till polis , och som drivs av en fanatisk övertygelse att en brottsling är och förblir en brottsling som aldrig kan sona sina felsteg. Javert ser det som sin plikt att föra Valjean tillbaka till tukthuset . Valjean tvingas fly till Paris med sin skyddsling Cosette.".

Bloggarkiv