Stig Östlund

torsdag, oktober 01, 2009

Magnus Norman

----------------------------------------------------------
När Ingmar Bergström (professor emeritus, f.d. ledamot av CERN:s Scientific Policy kommitee, Atomforskningsrådet samt Naturvetenskapliga forskningsrådet och sedan 1974 ledamot av Kungl. Vetenskapsakademiens klass fysik) illustrerar sin bok "Platons former" kontaktar han även konstnären Max Magnus Norman från Njurunda och får bl.a. införa en färgbild (bilden till höger) av en tavla som Norman målade när han var 19 år gammal; påtagligt inspirerad av vetenskapliga evidenser enligt Bergström.

Bilden föreställer en meteorit i form av en "platonsk" dodekaeder (12 femhörningar var och en innehållande ett recept för längdförhållandet i Gyllene snittet) som hotfullt närmar sig skräckslagna dinosaurier.

På frågan varför Norman blev besatt av Platon kan Njurundakonstnären inte riktigt svara på, men säger t.ex. att det kanske har lite med ungdomens identitetssökande att göra.
Norman har även målat en stad med en arkitektur som han säger har inspirerats av de platonska kropparna där, påpekar Bergström, dodekaedern har fått samma form som de keltiska tärningar som har grävts upp på flera platser i Tyskland; arkelogiska fynd från tidig keltisk tid.

Vad vill jag med dessa mina rader säga? Helt enkelt: låt oss visa mer respekt för Norman och andra konstnärer i vår omedelbara närhet.
----------------------------------------------------------------------------------


Bloggarkiv