Stig Östlund

torsdag, oktober 29, 2009

Goda råd - absolut

Promenader är en perfekt träningsform om man vill gå ner i vikt eller komma igång med sin träning! Det är billigt och enkelt att promenera och resultaten kommer snabbt för den som är otränad. Som med all träning är det bra att ta det lugnt i början, annars är det stor risk för överansträngning och negativa intryck som gör att man lägger av. Känslan ska vara att det har varit lätt att röra på sig istället för att känna att det har varit jobbigt. Det är bättre att gå kort och ofta än långt och sällan. Försök att promenera regelbundet. Och låt inte regn och kyla avskräcka oss. Halkan kan vara besvärlig; det finns dock bra halkskydd; detta plus lite extra försiktighet behövs bara. Inget ska hindra de regelbundna promenaderna, skidåkningarna eller cykelåkningarna. Pikningar kan faktiskt förekomma på skoj och kanske också med någon allvarlig bakgrund som avundsjuka (har dock svårt att tro det) , men de avfärdas bäst med att man gör ett extra varv. Det hjälper nog.
Testa att gå med stavar - men om du går snabbt kan de vara i vägen. Går du snabbt kan du tänka på att pendla rejält med armarna istället. Själv går jag utan stavar, men vid skidåkning använder jag stavar vilket inte torde förvåna.
Snygg träningsoverall, dyra skor, stegräknare, pannband o dyl behövs inte.
Effektivast tror jag motionerandet är om det sker i omedelbar anslutning till frukost eller om förhinder, i omedelbar anslutning till lunch eller middag. Jag tror också att ge sig i väg direkt efter maten är dumt.
Vad händer i kroppen? När man har gått 5 000 steg (ca 40 minuter) har man förbränt ca 250 kalorier. Går du 5 000 steg extra varje dag har du på ett år förbränt lika många kalorier som det är i 13 kg kroppsfett. Det är jämförbart med 304 joggingturer á 30 minuter under ett år. Regelbunden fysisk aktivitet gör att man känner sig gladare, sover bättre, håller vikten och ökar stresståligheten. Dessutom minskar man risken att drabbas av sjukdomar som typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, övervikt, ledvärk, benskörhet samt bröst- och tjocktarmscancer.
Solarier är onödiga och hudläkare menar t.o.m. att de är skadliga.
Någon hälsobutik har jag aldrig besökt, och menar att även de är onödiga. Bättre tio hälsokostaffärer långt åt skogen till där ingen kommer åt dem, än en grönsaksaffär i stan.
Strechtingens nytta eller t.o.m. skada diskuteras på sina håll. Själv har jag sent omsider kommit underfund om att det är bra för mig; och inte mycket behövs - ett fåtal minuter några gånger i veckan - förrän mina ben/knän myser.

Äta lagomt med frukt, lagomt med grönsaker, helt skippa tobak och helt skippa alkohol; plus särskilt för oss här i Nordpolen på sommaren samla ihop så mycket sol det går, allt detta tillsammans och man tål gör susen! Observera, alkohol är också gift , vilket man alltså inte ska skämmas att säga nej till. Det går faktiskt att prata utan att ha druckit ens en öl. Ölet förresten, något av en modegrej hos en del (?) som man kan vara utan, och bör vara utan om man vill hålla extrem koll på sin hälsa.

Till synes ett tråkigt liv? Tro detta då!!!

Bloggarkiv