Stig Östlund

tisdag, oktober 27, 2009

Fett, frukt, grönt, motion plus NEJ till gifterna alkohol och tobakt


Feta mjölkprodukter plus mycket frukt och grönt. Det tycks minska risken för hjärtinfarkt, enligt en studie från Växjö.




Det visade sig att 138 män avled eller vårdades på sjukhus på grund av kranskärlssjukdom under studieperioden. Att äta frukt och grönsaker varje dag var kopplat till lägre hjärtrisk hos de män som också konsumerade feta mjölkprodukter – men inte hos dem som valde magra mjölkprodukter. Fullkornsbröd eller fisk två gånger i veckan tycktes inte påverka risken för hjärtsjukdom.



I dag finns det en vedertagen hypotes om att fet mat ger högt kolesterol som ger hjärtinfarkt, men det är bara en tes som egentligen inte har blivit bevisad, säger Sara Holmberg, läkare och forskare vid FoU-centrum i Landstinget Kronoberg, till nyhetsbyrån TT.

Enligt TT visar studien även att bland dem som inte åt frukt och grönt dagligen hade fettintaget inte någon skyddande effekt. En hypotes är att frukt och grönsaker bland annat innehåller fettlösliga vitaminer, som inte tas upp av kroppen om det inte finns något fett i kosten.
Studien publiceras i tidskriften International Journal of Environmental Research and Public Health.
/Dagens Medicin---------------------------------------------------------------------------------

Se också:
(International Journal of Environmental Research and Public Health)

----------------------------------------------------------
Detta plus motion är det bästa råd man kan ge tror jag. Jag har i alla fall sedan åratal försökt leva efter det mottot. Plus NEJ till alkohol (=gift) och tobak. Kolesterol och andra prov har också (därför?) visat glädjande resultat.
=====================================

Bloggarkiv