Stig Östlund

söndag, augusti 09, 2009

Madonna i Göteborg

"Även om Madonnas rädsla att halka ur klubbvärlden och möta sitt åldrande Dorian Gray-porträtt får sina konsekvenser bjuds vi på en ruskigt ambitiös och genomarbetad dansfest."/Dagens Nyheters recensent efter lördagens Madonna-konsert

"Om Michael Jackson var kungen, så är kvinnan, som uppträder i Göteborg i kväll som ni alla vet drottningen av pop. Hon verkar ha en närmast religiös instinkt, som ständigt leder henne på den rätta vägen. Den, där man med en äkta, sann känsla för popens innersta väsen går framåt utan att någonsin falla för lockelsen att ta sidovägar till sentimentalitet eller nostalgi. Där man alltid är lyhörd för nya trender, men använder sig av dem utan att prostituera sig.
Hon verkar alltid ha vetat var den gränsen går, så många går över den och förlorar riktningen och styrfarten. Aldrig Drottningen (Madonna). Och hon gör det med en slags upphöjd lätthet. Ingen kan höra de många timmarna av koncentration och sökande som ligger bakom den där lätta vårbrisen, som nyss smekte örat.
Hon är en av de få idag, som kan fylla en stadion i vilken del av världen som helst. Därför att det som hon företräder är så fullständigt universellt. I alla jordens hörn vet man när man hör en sann poplåt. Man lyssnar på den med samma känsla oavsett världsdel. Den till synes enkla, rakframma och ärliga poplåten drabbar alla på ett sätt som ingen annan musik. Popen lånar och härmar, men stjäl inte. Den citerar möjligen. Den kräver ingen musikalisk uniform, ingen disciplin, som så många andra musikgenrer. Den hoppar från blomma till blomma och livnär sig på den nektar som är närmast till hands." /Björn Ulvaeus i DN


"Det borde vara självklart för Madonna att spela i Stockholm och det är ett politiskt problem att hon inte gör det. De röster som nu höjs för att minska kommunala investeringar i kultur- och fritid har inte förstått det nya näringslivets villkor.". Det skriver Madeleine Sjöstedt, kulturborgarråd i Stockholm.

Bloggarkiv