Stig Östlund

tisdag, augusti 18, 2009

Helmer Osslund

Fattas bara, även vi bör hylla Osslund.

1866 föddes i Matfors konstnären Jonas Helmer Osslund. De första sex åren av hans liv tillbringade han på gården Danielsberg. Hans far var lantmätaren, författaren och målaren Daniel Åslund (1826-1885) och hans mor Katarina Elisabeth Grahn som kom från Älvros i Härjedalen och dog i barnsäng 1872 endast 32 år gammal.
Daniel Å. gifte om sig med Maria Sofia ”Alma” Linder (1850-1907).
Helmer Osslund avled 1938.
Efter sin studentexamen i Umeå 1886, praktiserade Helmer O. i Amerika, Det var under tiden i Amerika som hans familjenamn Åslund ändrades till Osslund; Å blev för engelskan det lättare O. Under månaderna i Boston kom han, i väntan på båtlägenhet över Atlanten, för första gången i kontakt med en konstskola. hans dröm var att bli arkitekt, för att 1887 återvända hem till Sverige där han började sin konstnärliga bana vid Tekniska skolan i Stockholm.
Två år senare fick han anställning som mönstertecknare vid Gustavsbergs porslinsfabrik.
Han blev porslinsfabrikens första konstnärliga ledare.
Efter fyra år slutade han och for till Paris. Där blev han elev till Paul Gauguin i omkring 6-8 veckor under februari-april 1894, och lärde sig måla i olja på smörpapper. I ett brev till sin bror Elis skriver Osslund bl.a.: ”Jag studerar för en fransk målare som heter Gaugin. Han är gift med en danska, har rest tror jg öfver allt, bland annat äfven i Sverige, Japan och Tahiti, hra nyss haft en separatutställning i Belgien och en här i Paris som jag dock ej hann få se, samt är en myckt sjelvständig och orginell målare. Målar lifligt och färgrikt, fast med fritt iakttagande af färgvalörerna och tycks vara en bland de få verkligt ursprungliga målare som Frankrike för närvarande eger”.
Efter återkomsten till Sverige 1897 arbetade han på Höganäs fabrik och bodde därefter växelvis i Stockholm och i Norrland. Osslund hämtade ofta sina motiv från Lappland och från Höga kusten. Han valde gärna att arbeta från en hög utsiktspunkt där han kunde kombinera sitt konstnärskap med sin passion för bergsklättring. Genombrottet kom 1909 med utställningen på Konstnärshuset i Stockholm, då han fick goda recensioner och sålde nästan allt.
Han blev antagen till Baltiska utställningen i Malmö 1914 och belönades med en bronsmedalj; ännu en bekräftelse på att han var på väg. Därefter slog han sig definitivt ner i Norrland. Först bosatte han sig med familjen i Rösta utanför Sollefteå, och flyttade sedan fem km uppströms Ångermanaälven till byn Granvåg strax söder om Faxälven vid Tväråbron, för att 1926 bosätta sig i Sundsvall med bättre skolgång för sina barn. Fem år senare gick flytten till Stockholm.

Bilden: "Sommarlandskap från Nordingrå" oljemålning av Helmer Osslund
Källa bl.a. "Helmer Osslund" av Lena Holger.

Bloggarkiv