Stig Östlund

söndag, maj 31, 2009

Figo




Figo, tillsammans med Eusebio Portugals bäste fotbollsspelare genom tiderna slutar. Idag med början kl. 15:10 kan en del av oss (inte jag) på Canal Sport 2 se hans sista match (Inter-Atalanta).
Figo valdes av FIFA 2001 till världens bäste spelare.
Flyttar han och hans familj till hustruns hemtrakter i närheten av Sollefteå nu? Kanske han kan hjälpa till att få igång fotbollen där; det är ju rätt så svalt med den i vackra Ångermanland.---

Om Zlatan nätar i matchen enligt ovan kan han bli Serie A:s skyttekung. Innan matchen leder han skytteligan tillsammans med di Valo, Bologna; 23 mål ha de gjort.
Zlatan gör succé i Inter, Men i landslaget går det trögt för honom; förklaringen torde vara enkel:
medspelarna.---

Gunnar Nordahl (Milan) blev Serie A:s skyttekung fem säsonger. Otroligt. Kanske var det under åren strax efter kriget lättare för en sådan som Nordahl att briljera (?). Alltför långsökt att tänka så? Men sträcka på vristen och avfyra skott bättre än de flesta i Europa på den tiden, det kunde norrlänningen. Fem gånger skyttekung i Serie A är beviset om inte annat.---


Bilden: Gunnar Nordahl på All Sports första sida (nr 3/1950 - jag har tidningen kvar !).


Den dominerande lektyren under pojkåren var Rekord Magasinet och All Sport. Jag slukade dem. Det var bara ett fel med All Sport: den kom bara en gång i månaden, så väntan kunde kännas jobbig. Rekord Magasinet kom varje vecka, men även det kunde kännas alltför sällan.

Bloggarkiv