Stig Östlund

tisdag, juli 21, 2020

- Stress i sig utgör ingen enskild diagnos, men stressexponering kan bidra till både psykisk och somatisk ohälsa som i sin tur har bevisats kunna påverkas av regelbunden fysisk träning.
- Fysisk träning kan förebygga utvecklingen av trötthet/utmattning till följd av stress, och ett antal studier visar att regelbunden träning fungerar som buffert mot stress hos vissa individer.
- Evidensen avseende behandling av stressrelaterade tillstånd såsom utmattningssyndrom är otillräcklig, däremot har fysisk träning visats kunna påverka några av kardinalsymtomen, nämligen trötthet och kognitiv nedsättning. - Personer som rapporterar hög stressnivå, bör få råd om regelbunden fysisk träning.

Definition
Stress definieras på olika sätt beroende på sammanhang, och ordet ”stress” används både som beskrivning av exponering och upplevelse men även för att beskriva aktivering eller konsekvens vilket kan skapa förvirring. 
Här definieras stress som mobilisering av energi som svar på en utmaning/utmaningar (s.k. stressexponering). 
Definitionen innehåller då såväl upplevelsen av situationen som den fysiologiska reaktionen och benämns vanligen som akut stressreaktion. Stressreaktionen är oftast ändamålsenlig och sällan farlig, snarare en nödvändighet för individen. 
Problem kan uppstå när man mobiliserar energi under lång tid, månader till år, utan adekvat återhämtning. I dessa fall kan man tala om kronisk stress, som i vissa fall kan leda till negativa konsekvenser, inklusive både somatiska och psykiska hälsoproblem. 
Stress i sig är inget sjukdomstillstånd men vissa diagnoser, som utmattningssyndrom och anpassningsstörning, kan betraktas som stressrelaterade diagnoser eller stressrelaterad ohälsa. 
Andra kroppsliga och psykiska symtom samt diagnoser som depression, kognitiva problem och högt blodtryck kan i vissa fall vara stressrelaterade, men i andra fall inte.

Bloggarkiv