Stig Östlund

tisdag, juni 04, 2019

Kristna friskolor straffas utan orsak


Ledare

Kristna friskolor straffas utan orsak

Ordet religion är ett av de mest missförstådda och missbrukade begreppen. Ofta är det man själv tror på rationellt, medan andra ägnar sig åt religion. Vi har en värdegrund, de andra har religiösa dogmer. Sedan terrordådet 11/9-01 har ordet religion i stor utsträckning använts som kodspråk för att kunna tala om islam, utan att behöva nämna det vid namn. Det gäller även den nya vurmen för att antingen helt förbjuda konfessionella friskolor, eller bara stoppa nyetableringen. Argumenten handlar i regel om muslimska friskolor, inte om kristna eller judiska.
I januariöverenskommelsen kom S, MP, L och C överens om att stoppa nyetableringen av konfessionella friskolor. Förbudsivrarna säger att problemet gäller alla konfessionella friskolor, men argumenten handlar nästan alltid om att motverka segregation. De allra flesta kristna och judiska friskolor har aldrig misskött sig. De är populära för både troende och icke-troende elever. Varför ska dessa skolor plötsligt straffas för att integrationen av muslimer anses gå för trögt?
Varför inte vara mer specifik? Om alla vet vilka skolor som anses hämma integrationen av invandrare, varför inte säga det rakt ut? Hur vore det med lite ärlighet?
Redan i dag gäller att en konfessionell skola inte har rätt att avvika från läroplanen. Vad man däremot får göra är att erbjuda aktiviteter med religiösa inslag utanför den ordinarie skoldagen. I ett pressmeddelande på Socialdemokraternas hemsida säger utbildningsminister Anna Ekström: ”Inte ett enda barn ska tvingas delta i konfessionella inslag eller nekas undervisning om exempelvis evolutionsläran eller sex- och samlevnad.” Men det förbudet gäller alltså redan i dag. Det vet givetvis Ekström, som var generaldirektör för Skolverket innan hon direktrekryterades till regeringen. Men genom att vilseleda ser det nya ställningstagandet viktigare ut.
I stället för ett förbud, kunde man önska att Skolinspektionen gavs mer muskler. Både vad gäller att upptäcka missförhållanden och att stänga ned dysfunktionella skolor, oavsett om de är konfessionella eller inte, kommunala skolor eller friskolor.
Men det skulle kosta att biffa till Skolinspektionen. Lättare då att låtsas att man tar i med hårdhandskarna, än att faktiskt göra det. ▪

Bloggarkiv