Stig Östlund

tisdag, maj 15, 2018

Närapå miljardär. Estet. Från överklassen. Genom självförtroende, driv och risktagande har Oscar Engelberts ­företag blivit ett byggbolag det talas om­. Länge var Oscar Properties affärsidé lysande. Men att utveckla bostäder är ett högriskprojekt när marknaden försvagas – särskilt dyra sådana.





Oscar Engelbert gillar att synas – och att sticka ut hakan. Ändå försöker Oscar Properties grundare hålla sitt privatliv hemligt. Han har ingen önskan att bli lika omskriven som de brittiska bröderna Candy. Ändå finns det vissa likheter. Både han och de brittiska celebriteterna har gjort spektakulära omvandlingar av fastigheter.
Oviljan att skylta med privatlivet kan ha att göra med att att bolaget bär hans namn. På så vis riskerar allt han gör privat att förknippas med företaget.
Genom byggandet av landmärket Norra Tornen har Oscar Engelbert blivit en av de mest omtalade i byggbranschen.
Med sitt blonda hår bakåtkammat klär sig Oscar Engelbert i randsydda läderskor och eleganta kostymer. Tidningen Café har utsett honom till en av Sveriges 50 bäst klädda män. Själv har han medgett att han är fåfäng.
Esteten Oscar Engelbert vill förändra Stockholms arkitektur och bli ihågkommen som en person som byggde läckra hus.
– Jag vill skapa ett nytt landmärke, ritat av världens bästa arkitekter, sa han till Icon Magazine för ett antal år sedan.
Han syftade då på gasklockan i Hjorthagen som han i många år kämpat för att förvandla till ett cylinderformat högt bostadshus.
Jag ringde runt och frågade vilka som ville sälja, men det var inte så många som var intresserade
Visserligen har han tvingats kapa höjden från 170 meter till 97 meter, men projektet är planerat att bli av. Han fick ligga i för att få stjärnarkitekterna Herzog & de Meuron, som ritat Pekings OS-stadion Fågelboet, till lilla Stockholm.
– Att någon säger att det inte går har alltid triggat mig väldigt mycket, säger Oscar Engelbert till SvD.


Med ord som orädd, driven och ambitiös, beskriver personer i hans närhet honom. Rekryteringsfirmor delar ibland in kandidater i jägare och samlare. Oscar Engelbert är en klassisk jägare som kommer hem med bytet. Dessutom är han så rastlös att han själv beskrivit det som att han har drag av adhd.
Självförtroendet är det inget fel på. Flera pekar på hans välbeställda uppväxt på Djurgården i Stockholm. Hans mamma Christel tillhör den rika grenen av familjen Bonnier, hon är barnbarn till Albert Bonnier. Och pappa Peter drev juveleraren Engelbert, som Oscar Engelberts farfarsfar grundat.
Oscar Engelbert växte upp med en halvsyster på sin mammas sida. Han blev tidigt intresserad av konst, arkitektur och design. Hans mammas moster, Jeanette Bonnier, en av medieföretaget Bonniers huvudägare, var konstintresserad. Hon startade Bonniers konsthall via en stiftelse som hon grundat till minne av sitt enda barn, dottern Maria Dahlin, som omkom i en bilolycka 1985.
– Jeanette Bonnier och jag var väldigt nära. Det satte nog sina spår, säger Oscar Engelbert.
Det kulturella arvet från familjen Bonnier, i kombination med en stark mamma, ska ha präglat Oscar Engelbert.





Trots uppväxten i svensk överklass har Oscar Engelbert ett hävdelsebehov, enligt en person som känner honom. Kanske för att han hade mediokra betyg och inte hängde med de tuffa sportgrabbarna, även om han kappseglade.
Efter samhällslinjen på gymnasiet Östra Real pluggade han några månader i Boston i USA, men hoppade av för att importera något han sett i USA – krympplast. Det var engångsplast som segelbåtsägare brände fast över skrovet för att täcka över båten.
Efter ett år tröttnade han och startade utbildningsföretaget Punkt Edu. Fem år senare tömde hans partner bolaget på pengar och försvann, har Oscar Engelbert tidigare berättat.
Då, 2003, inspirerades han åter av USA. Han hade tillbringat många somrar hos sin mormor i New York och sett hur kontors- och industrilokaler omvandlades till bostäder.
– Det var hög vakansgrad, 18–19 procent, i Stockholm, säger han till SvD.
Oscar Engelbert körde omkring i sin Land Rover med fastighetskalendern och försökte hitta lämpliga kontor som stod tomma.
– Jag ringde runt och frågade vilka som ville sälja, men det var inte så många som var intresserade, säger han.
När den rastlöse unge entreprenören träffade fastighetsmagnaten Erik Paulsson klickade det dock direkt. Paulsson sålde fastigheter till honom och fungerade som mentor.
Ett gäng investerare gick in med kapital. Oscar Engelbert har nogsamt poängterat att han inte fick några pengar från sin familj.


Oscar Engelbert satsade på design och bostäderna fick snart stämpeln lyx. Det ena projektet ledde till det andra och ett tag drev han bolaget tillsammans med fastighetsmiljardären Erik Selin. Men Oscar Engelbert var betydligt mer riskbenägen och Erik Selin är inte med längre.
Han skulle dö om han var tvungen att vara i Torekov och i Stockholm. Han kan inte vara på samma ställen hela tiden.
En person i hans närhet kallar honom superpedant och kanske var det därför han tröttnade på att de byggbolag som han samarbetade med ständigt skickade ny personal.
– Det var sju personer som ledde bygget och vi hade fem personer som kontrollerade dem, säger han.
I stället började han bygga i egen regi. Ändå har det funnits klagomål på byggmissar, men Oscar Engelbert försäkrar att bolaget har rättat till alla fel.
Oscar Engelbert har förändrat bostadsbyggandet i Stockholm med sin annorlunda arkitektur och sin design. Flera andra har följt efter.
Även bolagets kontor med panoramautsikt över Humlegården är designat. Här finns väggpaneler i valnöt, en skulptur av Sherrie Levine, en målning av Albert Oehlen och fönsternischer fulla av böcker om arkitektur, konst och inredning.
Själv har Oscar Engelbert en konstsamling.


På senare tid har dock bostadsmarknaden vänt ner. Problemet är att Oscar Properties är riggat för en stigande marknad: bostadsköpare tecknar sig för en ny bostad och säljer sin nuvarande ett par år senare när projektet är klart. Om kunderna får mindre betalt än planerat för sin befintliga bostad kanske de inte får låna tillräckligt mycket pengar för att köpa den nya.
Att utveckla bostäder är ett högriskprojekt när marknaden försvagas.
Ändå försökte Oscar Engelbert låtsas som att allt rullar på när han höll årsstämma för aktieägarna i projektet Norra Tornen i Stockholm onsdagen den 18 april. Bolaget bjöd på små chokladbakelser och italienskt bubbelvatten.














Bloggarkiv