Stig Östlund

måndag, maj 21, 2018

Handlat på nätet

Här är  tips – så e-shoppar du säkrare:
Skaffa separat epost-konto för onlineshopping
Genom att ha en separat e-postadress för online shopping gör du det svårare för hackare att komma åt personuppgifter från din bank eller annan privat information. Lämna ut så lite personlig information som möjligt när du skapar e-postkontot.
Lägg extra möda på lösenordet
Gör dig besväret att skapa olika och starka lösenord för varje konto du skapar online. På så sätt, om något äventyras, påverkar det inte dina andra konton. Starka lösenord ska innehålla små och stora bokstäver, symboler och siffror. Undvik att använda ord som är lätta att gissa sig till, födelsedatum, barnens namn eller liknande.
Dubbelkolla paket och försändelser 
Se upp för e-post eller sms där det står att du har fått ett paket, som du inte har beställt, från posten eller från en välkänd budfirma. Lämna aldrig ut personlig information som till exempel kortnummer via mail eller telefon.
Klicka inte på e-postlänkar
Fall inte för frestelsen att öppna lockande länkar i mejl som ser ut att komma från din favoritbutik på nätet. Skriv in adressen i din webbläsare i stället, för att undvika att hackare kommer åt dina personuppgifter.
Osannolikt billigt? För bra för att vara sant
Alla älskar ju en bra deal. Men gå inte på det otroligt billiga priset på den där dyra designerlampan, förmodligen rör det sig om ett bedrägeri. Nätbrottslingar är experter på att skapa kopior av sidor som ser ut precis som dina favoritbutiker. Handla endast i pålitliga sajter.
Kolla uppkopplingen
Se till att din uppkoppling är säker. Använd ett starkt, unikt lösenord för ditt trådlösa nätverk hemma. Om du kopplar upp dig på öppna wifi-nätverk, använd en VPN-lösning för att skydda dina transaktioner.
Glöm inte att uppdatera säkerhetsprogrammet
Kom för allt i världen ihåg att se till att säkerhetsprogrammen i din smartphone, dator eller läsplatta är uppdaterade.

Bloggarkiv