Stig Östlund

måndag, december 04, 2017

Plastic Ocean

Våra hav håller på att drunkna i plast. Varje år hamnar omkring 8 miljoner ton plast i våra hav, och forskare varnar för att det kommer finnas mer plast än fisk i haven år 2050 om vi fortsätter att använda och sprida plast i naturen i samma takt som vi gör idag.
Plasten från konsumentprodukter, tillsammans med dumpade fiskeredskap, bildar öar av plastsopor som flyter omkring i haven. I Stilla havet, norr om Hawaii, finns en plastö som till ytan är större än Frankrike.
Havsströmmar drar med sig plasten som dyker upp i jordens alla hörn; längs den svenska Bohuskusten, i medelhavet, på obebodda Stillahavsöar. Gamla plastflaskor har till och med hittats fastfrusna i isen i Arktis.
Plasten innebär en stor fara för djuren som lever i och av havet. Små bitar av plastflaskor och annan plast som flyter på vattenytan eller sköljs upp på stränder kan bli uppätna av fåglar och andra djur. De kan sätta dem i halsen och kvävas. Småbitarna kan även fastna i deras magar och störa matsmältningen och kan leda till svält. Idag har 90% av alla sjöfåglar plast i sina magar.
Men all plast flyter inte, cirka 70% av plastskräpet sjunker till botten och bryts ner. Det kan då sväljas av större marina djur som sköldpaddor och valar. Undersökningar visar att en av tre sköldpaddor någon gång har ätit plast.
Till slut smulas plasten ner till små bitar, så kallade mikroplaster. Mikroplaster har hittats inuti fiskar, ostron och t.o.m. i plankton. Valar och andra djur som får i sig näring genom filtrering är i fara. Mikroplaster sköljs in när valarna äter, men de filtreras inte bort. Istället stannar de kvar och lagras till livshotande nivåer. Över hälften av alla valarter har fått i sig plast./Greenpeace



Bloggarkiv