Stig Östlund

tisdag, mars 28, 2017

Oljebolag som hotar

Amazonfloden flyter fram genom världens största regnskog. Kring flodmynningen där floden förenar sig med Atlanten breder väldiga mangroveskogar ut sig. Området har ett unikt djurliv och här lever hotade arter som sjökor och jätteuttrar.

Under flodmynningens grumliga vatten döljer sig en riktig överraskning: ett nästan tusen kilometer långt rev som sjuder av alger, svampdjur, koraller och färggranna fiskar. Att ett sådant rev kan existera här, trots starka strömmar och dålig sikt, är ett av naturens stora underverk. 

Revets hemligheter har ännu inte utforskats ordentligt, men oljejättar som BP och Total planerar redan att borra efter olja i området. Ett oljeutsläpp skulle innebära en katastrof för området och de djur som lever här. Läckande olja skulle förvandla färggranna havsbottnar till ett mörkt och öde landskap och hota livet i mangroveskogarna.


Oljebolagen väntar just nu på tillstånd från den brasilianska regeringen, men vi kommer göra allt vi kan för att se till att de destruktiva borrplanerna stoppas.

Greenpeace fartyg Esperanza har med hjälp av en liten ubåt lyckats ta de första bilderna någonsin av revet.

Bloggarkiv