Stig Östlund

onsdag, oktober 15, 2014

Eggs florentine - Pocherade ägg med spenat (från SVT)


Antal portioner: 4 portioner
INGREDIENSER
4 st ägg
1 liter vatten
1 msk ättiksprit
1/2 tsk salt
Tillbehör:
4 skiva(or) ljust surdegsbröd
350 g fryst spenat
1 st skivad vitlöksklyfta
2-3 msk olivolja
Hollandaissås (se nedan)
Hollandaisesås:
100 g smör
2 st äggulor
2 msk vatten eller vitt vin
1/2 msk pressad citron
salt och peppar
SÅ LAGAR DU
Tina spenaten och pressa ut vätskan. Värm oljan och stek vitlöken någon minut innan du lägger i spenaten och fräser den i olja i ca 5 – 10 minuter. Salta och peppra. Gör en hollandaisesås enligt receptet nedan och rosta brödet.

Koka upp vatten i en vid kastrull eller stekpanna med höga kanter. Tillsätt ättikssprit och salt. Pochera ett ägg i taget genom att knäcka ägget i en liten kopp, sätt vattnet i rörelse genom att hastigt röra längst kanterna av kastrullen. Häll ägget mitt i vattenvirveln. Fortsätt röra medan ägget pocheras. Låt det koka tills vitan är stel men gulan fortfarande är rinnig, det tar några minuter. Lyft försiktig upp ägget med en hålslev.

Lägg upp spenat och ägg på brödet. Ringla över hollandaisesåsen.

Hollandaisesås
Smält smöret och låt det svalna.

Blanda gulor och vatten i en liten tjockbottnad kastrull och värm på svag värme. Vispa hela tiden tills gulorna tjocknat, ställ av från värmen. Häll i det smälta smöret under konstant vispning. Lämna bottensatsen. Såsen ska bli tjock och blank. Smaksätt med citronsaft, salt och peppar

Bloggarkiv