Nu har forskare för första gången lyckats mäta det inre tryck som ligger bakom hur herpesvirus infekterar celler i människokroppen. Upptäckten öppnar upp möjligheten att utveckla nya mediciner för att motverka virusinfektion. Bakom studien står en biokemiforskare vid Lunds universitet. Resultaten pekar på goda chanser att stoppa herpesinfektioner i framtiden.
Virus består av ett tunt proteinhölje och innanför ligger dess arvsmassa, generna. Det har länge funnits en teori om att virus har ett högt tryck inombords på grund av att de är så fullpackade med genetiskt material. Trycket gör att de kan infektera en cell genom att skjuta in sina gener i hög fart. Cellen luras då att bli en liten virusfabrik som producerar nya virus så att de blir fler och fler. Ingen har dock lyckats mäta det inre trycket hos ett virus som kan infektera människor förrän nu.
Biokemisten Alex Evilevitch från Lunds universitet har tillsammans med amerikanska kolleger mätt trycket inuti herpesviruset HSV-1 (herpes simplex virus 1). Studien är publicerad i Journal of the American Chemical Society, JACS.