En livshotande mjukdelsinfektion – kallad köttätande sjukdom – ökar alarmerande snabbt i norra Stockholm, varnar ortopeder.
Nu ska utbredningen i resten av landet kartläggas.
Bakterierna äter sig in i bindväven och kan ta livet av en människa på mindre än ett dygn. Tillståndet kallas nekrotiserande fasciit, och för att de drabbade ska ha en chans att överleva måste all infekterad vävnad tas bort omgående. Ibland öppnas patienten upp ända från midjan till foten, eller så måste ett ben eller en arm amputeras.
– Sjukdomen är ett av de mest dramatiska tillstånd som vi ortopedkirurger träffar på. Den har ett extremt snabbt förlopp som kan te sig väldigt dramatiskt, säger Olof Sköldenberg, ortoped på Danderyds sjukhus i Stockholm.
Bilden visar en patient med nekrotiserande fasciit i ena benet som opererades av ortopeder på Danderyds sjukhus. Hela benet fick öppnas upp flera gånger för att ta bort infekterad vävnad. |
Han och hans kollegor tyckte att de fick in allt fler fall och ville undersöka om tillståndet blivit vanligare. Eftersom alla fall inte rapporteras och kodas på rätt sätt, har ortopeden Ardalan Rahimi gått igenom samtliga operationsberättelser där mjukdelsinfektion var huvuddiagnosen på ortoped- och kirurgkliniken under åren 2008–2012.
Enligt internationella studier inträffar 0,4 fall av nekrotiserande fasciit per 100 000 invånare och år i västvärlden. Med norra Stockholm som upptagningsområde borde det ge Danderyds sjukhus upp till två fall årligen.
Nu hittade forskarna totalt 24 unika fall, varav 23 inträffade mellan 2010 och 2012.
Studien presenteras på den pågående Ortopediveckan och forskarna beskriver siffrorna som ”alarmerande”.
– Det är en väldigt kraftig ökning. Det skulle kunna bero på att vi blivit bättre på att identifiera tillståndet, men vi tror snarare att det handlar om en reell ökning, säger Olof Sköldenberg.
Vad orsaken är vet forskarna inte. Men det kan delvis hänga samman med att det generellt blivit vanligare med invasiva infektioner med så kallade grupp A-streptokocker, varav nekrotiserande fasciit är en av de allvarligaste.
En annan möjlig förklaring är att värddjuret, det vill säga människan, av någon anledning blivit mer mottaglig för bakterierna, vilket infektionsforskare vid Karolinska institutet tittar närmare på. Det kan också vara bakterien som har förändrats och blivit farligare.
Ortopederna på Danderyds sjukhus ska nu undersöka om nekrotiserande fasciit ökar även i andra delar av Sverige. Det gör de genom att använda uppgifter i patient- och dödsorsaksregistret och applicera det mörkertal i rapporteringen som de sett i sitt eget upptagningsområde på resten av landet.
– Det kan vara så att vissa orter får en peak. Det finns teorier om att en ökad förekomst av en särskild typ av bakterien kan leda till regionala skillnader i antal fall, säger Ardalan Rahimi.
Alla drabbade får heller inte rätt diagnos, eftersom läkarna inte alltid inser vad det handlar om. Patienterna brukar komma till akuten med spänd och rodnad hud och mycket kraftiga smärtor, ofta i ett ben eller en arm, enligt Olof Sköldenberg.
– De har så jäkla ont att de ibland misstänks för att fejka.
Han berättar om ett av de senaste fallen på Danderyd: En kvinna i 30-årsåldern som kom till akuten med enorma smärtor i benet, men normala infektionsvärden. Primärjouren misstänkte diskbråck och lade in henne över natten. På morgonen hade infektionsvärdena tiodubblats och blodtrycket störtdykt. Bakjouren anade snabbt vad det kunde handla om. Kvinnan rullades till operation där både lår och underben öppnades upp och den infekterade bindväven skars bort.
– Hon hade alla typiska symtom. Om hon inte hade varit på sjukhus så hade hon haft bråttom in för att inte avlida. Nu gick allt bra och hon tillfrisknade utan några större men, säger Olof Sköldenberg.
Ortopederna på Danderyds sjukhus ska förutom att kartlägga incidensen av nekrotiserande fasciit i landet även studera hur sjukdomen påverkar patienterna.
– Till en början brukar de bara vara glada att vara vid liv. Men vid återbesöken efter några månader är många, framför allt de som opererats uppemot tio gånger, väldigt mentalt påverkade – deprimerade och ångestladdade. Det är en stor livskris, säger Olof Sköldenberg.