Stig Östlund

söndag, januari 15, 2017

Stockholms kollektivtrafik


Citybanan
Invigs den 10 juli. Då får innerstaden två underjordiska pendeltågsstationer – Station City och Station Odenplan. När den nya banan och de nya stationerna kopplas in 29 juni–10 juli stängs trafiken mellan Älvsjö och Stockholms central av. Under påskhelgen kommer all pendeltågstrafik att vara inställd mellan Älvsjö och Solna.
Mälarbanan
Byggs ut i etapper till fyra spår mellan Tomteboda och Kallhäll. Från 2 juni till 7 juni är trafiken avstängd mellan Spånga och Barkarby. Mellan 7 juli och 17 juli är det avstängt mellan Karlberg och Barkarby och mellan 17 juli och 14 augusti mellan Spånga och Barkarby. Kring Allhelgonahelgen blir det avstängt några dagar mellan Karlberg och Barkarby. 
Roslagsbanan
Moderniseras och får dubbelspår på långa sträckor. Tågen på Kårstalinjen slutade gå redan i trettonhelgen och ersätts med flera olika busslinjer fram till 19 augusti. Mellan 23 juni och 19 augusti är det bara tågen på Näsbyparkslinjen som går. När Kårstalinjen öppnas igen den 19 augusti är det resenärerna på Österskärslinjen som får fortsätta att åka ersättningsbuss – preliminärt till 9 december.
Tvärbanan
Ska äntligen bli en spårväg som körs hela vägen mellan Solna och Hammarby sjöstad utan obligatoriska byten i Alvik. Innan dess stundar avstängningar. Mellan Alvik och Hammarby Sjöstad är trafiken avstängd mellan 25 mars och 1 oktober. I höst öppnas de nybyggda spåren mellan sjöstaden och Sickla som i framtiden blir en stor trafikknutpunkt med tunnelbana, Tvärbana och Saltsjöbanan. Trafiken mellan Alvik och Solna är avstängd mellan 26 juni och 30 juli.
Saltsjöbanan
Har Henriksdal som slutstation och så kommer det att förbli i åtskilliga år i samband med att Slussen byggs om. Mellan 26 juli och 17 september stängs all trafik på Saltsjöbanan av och ersätts med bussar.
Tunnelbanan
Röda linjen stängs av mellan den 15 juli och 25 juli mellan T-centralen och Slussen för förberedande arbeten med broarna över Söderström.
Lidingöbanan, Nockebybanan och Spårväg City
Drabbas inte av avstängningar i år.

Bloggarkiv