Stig Östlund

onsdag, januari 04, 2017

Två av de nya lagarna

Slopat tak för uppskjuten reavinstskatt

För att motverka inlåsningarna på bostadsmarknaden slopar regeringen taket, som legat på 1,45 miljoner kronor, på uppskov på reavinstskatten under en fyraårsperiod. Förändringen införs retroaktivt och gäller från 21 juni 2016.
Dessutom ändrades den den 1 januari beräkningssättet för uppskovets storlek om man köper en billigare bostad än den nuvarande. I dag beräknas uppskovets storlek genom att prisskillnaden mellan två bostäder räknas av från vinsten. Men från och med årsskiftet ska uppskovet i stället beräknas som en kvotandel av vinsten. Och till grund för den kvoten ligger hur stor andel den nya bostadens inköpspris utgör av försäljningspriset från din gamla bostad.
Om vi i ett exempel räknar med att du köpte din bostad på 70-talet för 500 000 kronor, och säljer den för 4 miljoner kronor och köper en ny bostad för 3 miljoner kronor, så kan du med de nya beräkningsreglerna begära uppskov för 2,6 miljoner kronor, i stället för 1,45 miljoner kronor. Se ett fullständigt räkneexempel här.
Men då får du därmed också betala ett högre belopp i så kallad ”uppskovsränta” varje år. För de allra flesta är det bästa ur privatekonomisk synvinkel att betala reavinstskatten, även om man behöver ta ett lån för att göra det. Bolåneräntan är nämligen lägre än ”uppskovsräntan”.
Den nya metoden för beräkning av uppskov får tillämpas på de avyttringar som har skett sedan 21 juni 2016, om du begär det.

Höjd statlig inkomstskatt


Tjänar du över
 36 900 kronor får du en skattehöjning på 860 kronor per år. Tjänar du över 53 000 kronor höjs din skatt med ytterligare 300 kronor, alltså 1 160 kronor per år.Regeringen begränsar i år uppräkningen av skiktgränsen för när man ska börja betala statlig inkomstskatt. Gränsen har tidigare räknats upp med inflationen plus två procentenheter, men både 2017 och 2018 ska uppräkningen bara göras med inflationen plus en procentenhet. Det innebär att fler kommer att behöva betala statlig skatt nästa år.

Även 2018 kommer samma justeringar av skiktgränserna att göras. Enligt Vänsterpartiet handlar det om en skattehöjning på 960 kronor om året i snitt, som mest 1 200 kronor per år.

Utökat rut-avdrag

Från och med årsskiftet kan du utnyttja rut för reparation och underhåll av bland annat tvättmaskin, torktumlare, kylskåp, frys, diskmaskin, spis, ugn och mikrovågsugn.
Men – det finns ett ”men” i regelverket. För att avdrag ska medges inom rut så måste alla tjänster utföras i hemmet. Det innebär att du alltså inte kan plocka med dig din mikro eller surfplatta till en verkstad för reparation, om du vill ha del av avdraget.

Tänk också på att det bara är arbetskostnaden som är avdragsgill till 50 procent, inte materialkostnader eller kostnaden för resor. Taket för rut har dessutom sänkts, från 50 000 kronor per person till 25 000 kronor per person och år.

Bloggarkiv