Stig Östlund

lördag, maj 03, 2014

Tröstlösa s.k. fredsförhandlingar


Under ledning av den amerikanske utrikesministern John Kerry (t.v.)  har fredsförhandlingar mellan Israel och Palestina hållits efter att  sedan år tillbaka legat på is. Den 29 april löpte tidsfristen ut och föga förvånande misslyckades försöket att lösa konflikten
- om det nu var den egentliga meningen. Kanske Israel och Palestina samlas återigen  för  fredsförhandlingar, men inte för att man tror på fredsprocessen utan av andra skäl: för  Israel är det viktigt att vinna tid för att slippa internationell kritik och bojkotter, för  eliten i den största palestinska gerillaorganisationen Fatah är det ett sätt att behålla de ekonomiska och politiska fördelar som de vant sig vid.  Det hjälper också USA i dess relationer med arabvärlden skriver frilansjournalisten  Catrin Ormestad i en mycket intressant artikel i Svd (26/4). Det passar också väl in i den fina europeiska världsbilden om att alla konflikter har en diplomatisk lösning.
Att fred paradoxalt nog inte är huvudsyftet med fredsprocessen överraskar inte undertecknad, och säkert inte
många andra heller som  någorlunda orkat följa Israel-Palestina-tragglandet genom åren.
Hur som helst, det börjar att bli svårt att hålla räkningen på hur många gånger fred har "brutit ut" i Mellanöstern?





Anm.: Catrin Ormestad som har sympatier främst hos palestinier är tillsammans med en israel bosatt i Tel Aviv . Hennes bok:
"Gaza - en kärlekshistoria: en reportagebok" rekommenderas varmt.





Bloggarkiv