Stig Östlund

måndag, maj 05, 2014

Stig Lindberg


Det som är intresserad av formgivaren och illustratören Stig Lindberg och av porslinsfabriken Gustavsberg bör kanske läsa  den nyutkomna boken Stig Lindberg människan formgivaren av Anna Larsdotter.







En av Lindbergs mest kända alster är "Berså", men boken överraskar med: "--- fast egentligen var det int Stig som ritade Berså, det var hans assistent Krister Karlmark ---".

"--- Både Stigs mor och far var från trakten av Burträsk i Västerbotten. Pappan, Helof Lindberg, föddes i Bygdeträskliden 1883. Stigs mamma, Lydia Larsson var född 1884. Lydia och Helof gifte sig i Burträsk i juli 1907. Enligt Stig själv kom den konstnärliga ådran i familjen från moderns sida. Där fanns det, säge rhan i en intervju 1949, en rad 'pajaser' som kunde spela fiol, supa och 'dunka kort'. Det fanns också en ordentlig dos skrockfullhet.
Stig Fredrik Sigurd Lindberg föddes den åttonde augusti 1916 i Umeå. Han var yngst av fem syskon. Att han var yngst talar ju för att han var något av en upptågsmakare: lite busigare, lite mindre påpassad och me ri behov av uppmärksamhet ände äldre barnen.---".
Stig Lindbergs hustru: Birgitta Hervor Eriksson, född 1961 i Boden.
1974 insjuknade Stig Lindberg i lungcancer och levde ytterligare 8 år med en lunga. Påsken 1982 avled han, 66 år gammal.


Många nätsidor finns om Stig Lindberg, först och främst: http://stig-l.com/slaekt/ansedlar/start.htmtill

Bloggarkiv