Stig Östlund

fredag, november 16, 2012

Projekt E4 Sundsvall - Bron

Ett nytt om brobygget intressant nyhetsbrev har kommit.
Läs i eget nyhetsbrev om bl.a
.
"---Följ ståldelarnas väg till Sundsvall
Både vid de norra och södra brofästena pågår just nu montage av ståldelar till brospannen över land. Men var tillverkas ståldelarna till bron över Sundsvallsfjärden, och hur transporteras de till Sundsvall?

Stålets resa börjar i Neumarkt där en helt ny och flexibel produktionslinje byggts för tillverkningen av ståldelarna till vår E4-bro. Eftersom brons stållåda varierar i både tjocklek och bredd samt ska svänga i både höjd- och sidled på sin väg över fjärden är ingen del den andra lik.

I juni beräknas den sista ståldelen lämna fabriken som fraktas med flodbåt på Rhenkanalen till Rotterdam. Där sker omlastning till fartyg som går via Nordsjön till Szczecin, en hamnstad i norra Polen. I Szczecin har en hamnplats byggts om till en montage- och förvaringsplats. Här svetsas ståldelarna samman till större brospann som mäter mellan 120-170 meter och väger upp till 2500 ton. Med start sommaren 2013 lastas ett brospann varannan vecka på en pråm som via Östersjön tar dem till Sundsvall. Väl på plats lyfts spannen upp med hjälp av lyfttorn ute på fjärden.---"


Adress för eget nyhetsbrev: http://www.trafikverket.se/Privat/Projekt/Vasternorrland/E4-Sundsvall/Nyhetsarkiv-E4-Sundsvall/2011-03/Nytt-Nyhetsbrev-fran-E4-Sundsvall/?si=D76E38F4F2E4E738617AEB2D2E4F0DDA&rid=13798878&sn=trafikverketse

Bloggarkiv