Stig Östlund

tisdag, november 27, 2012

Ouvertyr


Ouvertyr, eller uvertyr som det också kallas, kommer från det franska ordet ouverture som betyder öppning. Ouvertyren är ett musikstycke utan sång som spelas på t.ex. operor eller baletter innan ridån går upp. Detta gör man bland annat för att publiken ska uppmärksamma att föreställningen börjat och för att de ska komma i rätt stämning. Det kan göras genom att ouvertyren liknar musiken som kommer efteråt.
Första gången det användes var 1607 i operan Orfeo av Claudio Monteverdi. Denna opera räknas som den första stora operan, så ouvertyrer har alltså nästan alltid varit viktiga för operan. I början kallades ouvertyr sinfonia.
I Europa utvecklades olika former av ouvertyrer, som t.ex. den venetianska ouvertyren (från Venedig), den neapolitanska (från Neapel) och den franska. Skillnaden mellan de olika ouvertyrerna var bland annat hur tempot varierade. Som exempel började den venetianska ouvertyren med en långsam del, fortsatte med en snabb del och avslutades med ytterligare en långsam del.
Mannen som utvecklade den franska ouvertyren hette Jean-Baptiste Lully, och han var även den som ändrade ordet sinfonia till ouvertyr.
Det händer att man hoppar över ouvertyren helt, som i Verdis Othello. Ibland avslutar man istället med ett enbart instrumentalt stycke efter att ridån har gått ner, som i den aktuella svenska operan Triumf och Tragedi. “Istället för att presentera alla motiv i uvertyren, kommer uvertyren på slutet, efter att Mikael dött. Livet och dramat spelas upp igen.” (från intervju med tonsättaren Paula af Malmborg Ward).
Mozart
 
I dagens moderna operor använder man ibland ett preludium, som är ett kortare förspel, istället för en ouvertyr.
Många ouvertyrer har blivit kända om egna musikstycken, och några är nästan mer kända än själva operan! Om du vill höra ett exempel på en sådan ouvertyr kan du klicka på videon nedan. Det är ouvertyren från operan Figaros Bröllop som är skriven av Wolfgang Amadeus Mozart.

(Källor: Nationalencyklopedin, Sohlmans musiklexikon, Wikipedia samt intervju med Paula af Malmborg Ward (tonsättare) i programblad för Triumf och Tragedi.)
Text: Sanna Evertsson & Linn Berntsson från Per Brahegymnasiet, Jönköping



Bloggarkiv