Stig Östlund

torsdag, september 20, 2012

Ny teknik avslöjar halsfluss-bakterier

 
Inom fem år finns troligtvis en metod för att förstå hur halsfluss-bakterien streptokocker orsakar sjukdom - till gagn för framtida, bättre medicinering. Penicillin biter visserligen på streptokockerna, men för att få ner anbibiotika-användningen i världen behövs andra slags mediciner. På sikt förväntas tekniken också kunna användas på andra bakterier.
Varje år drabbas 700 miljoner människor av halsfluss, orsakad av streptokock-bakterier. Därtill dör 600 000 personer varje år av blodförgiftning, orsakad av samma bakterie.

Nu får metodens fader, Johan Malmström, forskare i Immunteknologi vid Lunds Tekniska Högskola, ett prestigefullt ”starting grant” på 1,5 miljoner Euro från Europeiska forskningsrådet (ERC) för att färdigställa tekniken.

I sitt arbete har han utgått från en så kallad masspektrometri-teknologi, som han med hjälp av bioinformatik, dataanalys och egenutvecklad mjukvara skapat en ny variant av. Masspektrometri är ett sätt att mäta flera av bakteriernas proteiner på samma gång.

– Problemet är att idag vet man väldigt lite om hur streptokock-bakterien orsakar sjukdom. Hittills har man bara kunnat studera dem i konstgjorda miljöer utanför kroppen, men eftersom de där är utanför sin naturliga miljö avslöjar de inget om vilket tillvägagångssätt den använder för att ta sig in i kroppen.
Med den här teknologin kan man skrapa patienten i halsen och mäta bakterien vid själva infektionsstället.

– Hittills har vi sett stora skillnader i bakteriens proteinmönster vid en infektion vilket ger ledtrådar till bakteriens sjukdomsframkallande egenskaper, säger Johan Malmström.

Sammanlagt fyra unga forskare vid Lunds universitet får ett ”starting grant”. Läs mer på www.lu.se .
Mer om Johan Malmströms forskning: http://www.immun.lth.se/research/protein_technology/group_johan_malmstroem/

För mer information, kontakta: Johan Malmström, 4646-222 08 30, 076-8998232, Johan.Malmstrom@immun.lth.se

Högupplöst bild på Johan Malmström finns i Lunds universitets bildbank, se https://bildweb.srv.lu.se/ Skriv namnet i sökfältet.

Bloggarkiv