Stig Östlund

lördag, september 22, 2012

Bokmässan

Nordiskt på Bokmässan

I år står den nordiska litteraturen i fokus på Bokmässan. I samarbete med Nordiska Rådet och Nordiska ministerrådet samt en rad nordiska organisationer och förlag bjuder vi in till en spännande temasatsning fylld av nordiska influenser!
Norden sätter sin tydliga prägel på årets Bokmässa. Utöver hundratals svenska författare, gästas vi av författare från alla de nordiska länderna - inklusive Färöarna och Grönland!

Så blir den nordiska montern till!

Anna Berencreutz, arkitektstuderande vid Chalmers Tekniska Högskola, har som sitt examensprojekt, designat den nordiska montern på Bokmässan. Se hur arbetet har gått tillväga här!

Sju ministrar till invigningen!

Torsdagen den 27 september inleds Bokmässan 2012. Kl 11 går den traditionsenliga invigningen av stapeln. I år medverkar inte mindre än sju nordiska ministrar under invigningen, läs mer här!

Fullspäckat program i Nordiska montern

Navet för det nordiska temat blir den nordiska montern. Här bjuds det på ett fullmatat program från det att dörrarna öppnas på torsdagsmorgonen till söndagseftermiddagen, http://www.norden.org/sv/norden-paa-bokmaessan-i-goeteborg/program.
På torsdagen går temat i den nordiska montern i kulturens tecken. Bland de medverkande finns den norska kulturministern Annika Huitfeldt liksom Lena Adelsohn Liljeroth, kulturminister i Sverige, Katrin Jakobsdóttir, Island kulturminister, samt Manu Sareen, kyrko- och jämställdhetsminister i Danmark. Dessutom gästas montern av Merethe Lindstrøm, vinnare av Nordiska rådets litteraturpris 2012 och invigningstalare på årets Bokmässa. Norska stå upp-komikern Shaban Rehman dyker också upp.
Fredagen den 28 september står den nordiska modellen - kreativitet och innovation i fokus i den nordiska montern. Då medverkar Ewa Björling, svensk handelsminister och nordisk samarbetsminister, Anna Thorvaldsdóttír, Nordiska rådets musikprisvinnare 2012, Åsa Larsson och Sara Blædel, nordiska deckardrottningar och Rosa Liksom, finsk poet med flera.
På lördagen är det dags för ett annat spännande tema: Språkets och litteraturens betydelse för bilden av och samhörigheten i Norden. Bestsellerförfattaren Hanne Vibeke Holst gästar montern, liksom Jóanes Nielsen, författare från Färöarna, Einar Már Gudmundsson, författare från Island, Kim Leine, författare från Grönland/Danmark och Janne Teller, ny nordisk författare.
Nya nordiska berättarformer står i fokus på Bokmässans sista dag, söndagen. Ebba Witt Brattström ( kvinnolitteratur på nätet) finns på plats, liksom David Lagercrantz och Erlend Loe (att skriva för såna som inte läser (Zlatan). Övriga medverkande är kocken Marcus Samulesson ( om maten som berättar en historia) och Susanne Brögger – som berättar om sitt Danmark
På sajten Norden på Bokmässan i Göteborg hittar du information bland annat om vad som händer i den nordiska temamontern på Bokmässan. Här kan du läsa om nordiska författare som gästar Bokmässan, om monterprogram och mycket annat.

Vad är ditt Norden?

I samband med Bokmässan har Nordiska Rådet och Nordiska ministerrådet frågat en rad olika personer utspridda i de nordiska länderna om hur deras bild av Norden ser ut. De nordiska skogarna, livet som flykting och att vara ung på Grönland är några av de ämnen som har tagits upp. Vad är ditt Norden?
Ladda upp din bild av Norden på Youtube och skicka länken till webredaktionen@norden.org. Läs mer här!

Ministrar om det nordiska samarbetet

Läs om vad Norges samarbetsminister Rigmor Aasrud och Nordiska Rådets president Kimmo Sasi har att berätta om det nordiska samarbetet och om Norden på Bokmässan i Den nordiska sagan.
Bodil Tingsby, kommunikationschef på Nordiska ministerrådet och Nordiska Rådet om Norden på Bokmässan och den nordiska montern i Norden på Bokmässan - cool.

Så sprids nordisk litteratur i världen!

Under de senaste åren har den nordiska litteraturen spridits som en löpeld över världen. Hur ser intresset ut i olika delar av världen? Bokmässan skickade ut en enkät till några av Sveriges ambassader och deras kulturattachér. Här kan du läsa en del av svaren!
 

Bloggarkiv