Stig Östlund

tisdag, september 18, 2012

Läkartidningens nyhetsbrev: ABC om utredning av kronisk hjärtsvikt Läkartidningens nyhetsbrev kan även ge oss lekmän mycket.  Här det senaste:
LT_logga
Nyhetsbrev 2012-09-18Lakartidningen.se
Annons:

banner

KLINIK OCH VETENSKAP
Kronisk hjärt­svikt, del 1: utredning
Hjärtsvikt är ett vanligt syndrom – varje år diagnostiseras i Sverige närmare 30 000 personer, och omkring 200 000 har hjärtsviktsdiagnos. Framför allt äldre drabbas, medianåldern vid diagnos är 75 år. Denna ABC-artikel beskriver hjärtsviktsdiagnostik med utgångspunkt från etiologi och patofysiologi.
AKTUELLT
»Allmänläkare ska arbeta kliniskt«
När Karin Träff Nordström i våras valdes till ordförande i Sfam lovade hon att arbeta för att begränsa »registreringshysterin«. Hon är mycket kritisk till att landsting med hjälp av pengar kan detaljstyra läkares möten med patienter.
KLINIK OCH VETENSKAP
Forskar-AT- läkare fortsätter forska efter legitimation
Tidigare forskar-AT-läkare fortsätter i hög utsträckning forska efter legitimeringen, visar en Göteborgsstudie. Majoriteten hade kombinerat forskning med klinisk tjänst, och flertalet hade gått vidare till forskar-ST. De flesta uppfattade också forskar-AT som meriterande för klinisk tjänst.
DEBATT OCH BREV
Vi vill vårda våra veteraner
Den äldre patienten ska inte behöva bli utträngd från vård av yngre som är vana vid en »Mc­Donald-ifiering« med krav på snabb och lättillgänglig behovstillfredsställelse, även beträffande vård och behandling, skriver Johan Lökk, apropå att 2012 är utsett till Äldreåret i Europa.
KLINIK OCH VETENSKAP
Diffusa symtom hos unga kvinnor kan tyda på venös tromboembolism
Ett tillstånd med livshotande venös tromboembolism kan ge ospecifika och svårtolkade symtom. Kvinnor som söker vård för sådana symtom bör alltid aktivt tillfrågas om de använder kombinerad hormonell antikonception. Anmälningar till Läkemedelsförsäkringen visar att detta ofta missats i läkemedelsanamnesen och diagnostiken.
DEBATT OCH BREV
Själen sitter där det gör mest ont
»Jag vet numera att själen sitter där det gör mest ont. Eller också gör det ont i själen när man inte mår bra, och så sätter den sig först på ett, sedan på allt flera ställen för att få uppmärk­samhet.«
KLINIK OCH VETENSKAP
Immunsup­pression kan maskera allvarlig infektion
Alla läkare som i sin verksamhet möter patienter med infektioner bör vara medvetna om att immunsuppression kan påverka infektionsrisken och att immunsuppressionen kan modifiera den kliniska bilden vid en infektion.
DEBATT OCH BREV
Reflektioner över den offentliga sjukvårdens ekonomiska system
Om man befriar outnyttjad medicinsk kompetens från sudokuliknande kamrersuppgifter kan de i stället ägna sin tid åt medicinska insatser, skriver Hans-Göran Tiselius.
MEDICINSK KOMMENTAR
Forskande läkare ger bättre vård
Den snabba utvecklingen inom medicinen ställer stora krav på förmågan att implementera ny kunskap i vården. Här behövs forskarutbildade och forskande läkare. Men endast 1 procent av vårdkostnaderna satsas på klinisk forskning.
KLINIK OCH VETENSKAP
HAS-BLED visar blödningsrisk vid ischemisk stroke och förmaksflimmer
Risk–nyttabedömning av antikoagulantiabehandling vid ischemisk stroke och förmaksflimmer kan vara svår. Poängsystemet HAS-BLED är ett kliniskt verktyg för att bedöma blödningsrisken; CHA2DS2-VASc har rekommenderats för att bedöma tromboembolirisken. Justeringar behövs dock för en säkrare bedömning, visar en kvalitetsstudie.
PATIENTSÄKERHET
Solsting var hjärnblödning – rutiner för handledning av AT-läkare efterlyses
AT-läkaren skickade hem patienten från akutmottagningen med uppmaningen att dricka mycket vatten. Senare samma dag upptäcktes det att patienten hade en hjärnblödning. AT-läkaren borde ha kontaktat en mer erfaren läkare, fastslår Socialstyrelsen.
DEBATT OCH BREV
Sjukvård på villovägar
Det är hög tid att Socialstyrelsen, Läkarförbundet och politiker agerar mot missförhållanden inom vården, anser Erik Hägg.
KULTUR
Så upptäcktes MS i Sverige
Multipel skleros (MS) ansågs för 150 år sedan vara så sällsynt att tillståndet »ej hade någon klinisk betydelse«. Läkarna i Sverige lärde sig genom åren både att diagnostisera sjukdomen och att ta den på allvar. MS är nu en av landets vanligaste neurologiska sjukdomar hos unga vuxna.
AKTUELLT
Specialiteter får mer inflytande
Fyra specialitetsföreningar har fått medel för att stärka professionens delaktighet i hur kvalitetsregisterdata används för att förbättra vårdkvaliteten.
AKTUELLT
Läkarförening säger upp samverkansavtal
Tre års diskussioner får räcka. Nu säger Västerbottens läns läkareförening upp samverkansavtalet med arbetsgivaren.
Fler nyheter finns på lakartidningen.se
Ur innehållet:

Läkartidningen arrangerar
Läkartidningens utbildnings- och symposieverksamhet. Se kommande symposier och anmäl dig här!

Karriär och arbete
Läkartidningen är Sveriges ledande forum för lediga läkartjänster

Läkartidningens arkiv
Läkartidningens arkiv innehåller över 40 000 artiklar och notiser i Läkartidningen från och med 1990. Artiklarna finns i fulltext från och med år 1996.

Prenumerera på Läkartidningen
Kontakta prenumerations-
avdelningen, 08-790 33 41.

Kontakta oss
Har du synpunkter på innehållet i brevet eller frågor om vår webbplats?
Webbchef:
Elisabet Ohlin
Webbredaktör:
Björn Enström

Läkartidningen
Box 5603
114 86 Stockholm
Skicka epost till redaktionen
Tel 08-790 33 00


Annons:banner



Bloggarkiv