Stig Östlund

torsdag, september 20, 2012

Människor ändrar åsikt i moralfrågor - utan att ens inse detta

 









Deltagare i en ”fejkad” undersökning bytte ståndpunkt totalt i etiska frågor utan att vara medvetna om det. Det visar en forskningsstudie som kognitionsvetare vid Lunds universitet publicerar i open access-tidskriften PLOSONE.

I studien som genomförts av Lars Hall, Petter Johansson och Thomas Strandberg fick deltagarna fylla i en enkät med frågor som antingen behandlade grundläggande etiska principer eller dagsaktuella ämnen med moraliska förtecken, så som frågor om illegala flyktingar, eller legalisering av prostitution.
Det som var speciellt med den här enkäten var att forskarna använde ett magitrick för att ändra försöksdeltagarnas svar så att de plötsligt hävdade motsatsen till vad de ursprungligen hade angett (se http://www.lucs.lu.se/cbq/ för en videodemonstration av experimentet).
Forskarna bad sedan deltagarna att förklara sina svar och fann då att många av dem ställde sig bakom de ombytta svaren trots att de uttryckte motsatsen till det de ursprungligen angett. Lars Hall konstaterar att “deltagarna ofta åstadkom sammanhängande och entydiga argument för en ståndpunkt som var motsatt den de ursprungligen företrätt” och att det tyder på ”en drastisk kapacitet för flexibilitet i våra moraliska ställningstaganden”.
—Vi vill understryka att det här inte handlar om hur man kan lura människor, eller på något sätt ‘avslöja’ hur genomarbetade åsikter de har”, säger Thomas Strandberg, medförfattare till studien. Är man politiskt aktiv eller engagerad i något av de ämnena som behandlades i studien, så kan man säkert bli besviken på att inte våra deltagare hade starkare åsikter än att de kunde påverkas av vår enkät. Men vi ser det snarare som att det här antyder att det ställs orimliga krav på människor att ha väldigt specifika åsikter om allehanda ting, och att vår undersökning demonstrerar att de är betydligt mer öppna och flexibla i sina ställningstagande än vad opinionsundersökningar normalt visar.
—Den viktigaste slutsatsen att dra från det här experimentet är att man bör vara extremt försiktig i att lita på svar från typiska enkätundersökningar. Våra resultat tyder på att sådana mätinstrument är mycket dåligt lämpade i att fånga upp det komplexa i människors ståndpunkter”, kommenterar Lars Hall, forskare i kognitionsvetenskap vid Filosofiska institutionen.



Bloggarkiv