Stig Östlund

torsdag, augusti 23, 2012

Bokmässan


23 augusti 2012
Möt författarna i Nordens monter

Suzanne Brøgger medverkar i ett seminarium på lördag 29 september kl 16.00.
Foto: Ulla Montan.
Finns Norden? Läs de 50 författare som genom åren fått Nordiska rådets litteraturpris, och bedöm själva. Eller kom till Nordens stora monter på mässan och möt författare som alla ger sin bild av livet i de nordiska länderna här och nu.

Suzanne Brøgger har sedan 1970-talet bidragit till en förändrad syn på sexualiteten. I sin senaste bok Brev till prinsen av Mogadonien är hon bredare i sin samhällskritik av Danmark. Hanne-Vibeke Holst ger oss i Förlåtelsen både tangerande och parallella bilder av Danmark under andra världskriget och nu medan Janne Teller ställer den direkta frågan – vart flyr vi om det blir krig i Norden?

Andra författare talar lite mer lågmält, men inte desto mindre skarpt. En dimension i Merethe Lindstrøms, årets vinnare av Nordiska rådets litteraturpris, bok Dagar i stillhetens historia beskriver hur tystnaden blir ett sätt att hantera vad som drabbar individer i ett våldsamt samhälle.
Och så storpolitik. Arktis har hamnat i fokus när isen nu smälter och blottar olja och mineraler till obeskrivliga värden. Vad händer med människorna och miljön, undrar politiken. Författaren Kim Leines både råa och vackra berättelse om Grönland, Tunu, hjälper oss att förstå.
Läs här om de andra författarna och aktiviteterna i Nordens monter, C02:02.




Slipp köerna – köp kort och biljetter i förväg!
Köp seminariekort och entrébiljetter till Bokmässan i förväg. Med biljetten i hand går du rakt in på mässan.
Seminariekort och biljetter köper du i Bokmässans webbshop.
Där hittar du också andra sköna prylar som får det att kännas som Bokmässa året om!



Bokmässan Community – mötesplatsen för alla som älskar det skrivna ordet!

Sofie Nordquist driver Sofies Bokblogg och är en av Bokmässans 20 bloggambassadörer 2012.
Nu är det bara fem veckor kvar till årets Bokmässa! Letar du resesällskap till Göteborg? Vill du ha tips på övernattningsställen, skapa en bokcirkel eller knyta kontakt med andra litteraturintresserade? Bokmässan Community är platsen där allt händer! Här finns bland annat gruppen Alla ungdomsbokbloggare, skapad av Sofie Nordquist.
6 000 personer är medlemmar i Bokmässan Community.
Registrera ett konto redan idag och förbered dig inför mässan. Diskutera aktuella ämnen inom litteraturens värld med andra medlemmar, gör reklam för intressanta litteraturevenemang – och inte minst bilda intressegrupper kring ämnen du brinner lite extra för. Var också med i våra roliga tävlingar och vinn fina priser!



Ett torg som rymmer en hel värld

Forskartorget på Bokmässan firar 10-årsjubileum i år.
Internationella Torget är Bokmässans nav för internationella frågor. Detta märks inte minst i årets program som har fyllts med högaktuella inslag om kampen för demokrati i länder som Syrien, Egypten och Tunisien. Här hittar du hela programmet på Internationella Torget.
Senaste nytt från forskningsfronten Finns det anledning till oro för tillsatserna och e-numren i maten? Hur gör man maten miljömässigt hållbar? Är LCHF nutidens farligaste diet? På Forskartorget, som i år firar 10-årsjubileum på Bokmässan, får du svaren på dessa och många andra hyperaktuella frågor. Ta del av Forskartorgets program i sin helhet här!



Fler nordiska namn till Bokmässan!

Harald Rosenløw Eeg, Nina E. Grøntvedt och Gunnar Ardelius gästar Bokmässan.
Vi har glädjen att välkomna ytterligare två nordiska namn till Bokmässan. Harald Rosenløw Eeg och Nina E. Grøntvedt är två av Norges mest framstående barn- och ungdomsförfattare. Till Bokmässan kommer de för att samtala om vikten av att aldrig reducera karaktärer till schabloner. Seminariet ”Barn är också människor” hålls torsdag 27 september.

Vi vill även passa på att locka med ytterligare ett nytt seminarium på torsdagen, ”Ordet är fritt men inte gratis”, som handlar om konsten att ta betalt. Det är alltför vanligt att kulturarbetare får liten eller ingen ersättning alls. Gunnar Ardelius, författare, översättare och ordförande i Sveriges Författarförbund, Lena Einhorn, författare, filmare och regissör och Gabriella Håkansson, författare, litteraturkritiker och skribent samtalar om hur mycket ordet är värt idag.
Sist men inte minst: journalisten och författaren Agneta Sjödin kommer till Bokmässan! Söndag 30 september medverkar hon i seminariet ”En kvinnas hjärta”, tillsammans med Karin Linge Nordh.
Även om stora delar av Bokmässans seminarieprogram är klart sedan länge händer det hela tiden nya saker. På www.bokmassan.se publicerar vi en lista över ändringar och tillägg i seminarieprogrammet. Till listan.



Bokmässan i Göteborg 2012 är en nordisk kulturmanifestation. Det nordiska samarbetet fyller 60 år och den nordiska litteraturen står i fokus på Bokmässan. Flera nordiska kärnvärden tas upp till debatt, såsom hållbar välfärd och grön tillväxt. I samarbete med Nordiska rådet och Nordiska ministerrådet bjuder Bokmässan 2012 besökarna på en resa in i det nya Norden.

Bloggarkiv