Stig Östlund

lördag, augusti 25, 2012

Tidigare okända kanaler tar hand om hjärnans avfall


Vetenskap
Publicerad 2012-08-16 Vetenskap: Neurologi

Tidigare okända kanaler tar hand om hjärnans avfall

Bilden visar proteinet aquaporin-4 (lila färg) längs blodkärl i hjärnan hos en mus. Proteinet tros spela en viktiga roll för uppbyggnaden av vätskekanalerna i det nyupptäcka systemet. Grön färg indikerar stödjeceller i hjärnan.
Bilden visar proteinet aquaporin-4 (lila färg) längs blodkärl i hjärnan hos en mus. Proteinet tros spela en viktiga roll för uppbyggnaden av vätskekanalerna i det nyupptäcka systemet. Grön färg indikerar stödjeceller i hjärnan. Bild: J. Iliff och M. Nedergaard
Hjärnans system för att göra sig med avfallsprodukter kan vara mer avancerat än man tidigare trott, enligt en ny studie på möss i tidskriften Science Translational Medicine.
 
Enligt forskarna pekar fynden på att hjärnan gör sig av med avfall på ett mer omfattande och organiserat sätt än vad man hittills trott.
Genom att studera hur cerebrospinalvätska rör sig i hjärnan på levande möss såg forskarna att vätskan förs in hjärnan i kanaler som löper utanpå artärerna.
Inuti hjärnvävnaden tog vätskan emot nedbrytningsprodukter som ansamlas mellan hjärncellerna för att sedan föras ut i kanaler som löper utanpå venerna.
Vätskan kunde sedan gå vidare till cerebrospinalvätskan i det så kallade subaraknoidalrummet i hjärnan, passera över till blodflödet i venerna eller fortsätta längs utsidan på venerna för att samlas upp i lymfknytor i halsen.
Forskarna identifierade även ett protein som tycks spela en nyckelroll för hur den nyupptäcka vätsketransporten fungerar. Flödet i systemet blev nämligen kraftigt reducerat hos möss som saknade vattenkanalsproteinet aquaporin-4 i hjärnans stödjeceller.
Vidare konstaterade forskarna att peptiden beta-amyoid, som tros spela roll i uppkomsten av Alzheimers sjukdom, transporterades ut ur hjärnan via det nya systemet.
Möss som saknade aquaporin-4 fick således förhöjda nivåer av beta-amyloid i hjärnan. Forskarna spekulerar i att störningar i det glymfatiska systemet skulle kunna bidra till alzheimer och vissa andra neurodegenerativa sjukdomar.
Läs abstract till artikeln:

Bloggarkiv