Stig Östlund

tisdag, november 16, 2010

Glenn Gould, pianovirtuosen som flydde från sin publik

Det kanadensiska underbarnet Glenn Gould var en gudabenådad pianist som bjöd sin publik på oförglömliga tolkningar av de klassiska kompositörerna, till exempel JS Bach. Men förutom lidelse var Gould också förtrogen med lidande, offer som han var för en rad diagnoser, såväl verkliga som inbillade. /Läkartidningen


Läs mer (Läkartidningen) : http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=15418
Bilden ovan (från nätet) : Glenn Gould som staty i Toronto.

Glenn Gould spelar Bach:





                                                            Glenn Gould 1963   >>





Wikipedia om Glenn Gould:

Glenn Gould, född 25 september 1932, död 4 oktober 1982, var en kanadensisk pianist som tillhörde 1900-talets bästa pianister inom den klassiska musiken. Han är kanske mest känd för sina inspelningar av musik av Johann Sebastian Bach och Ludwig van Beethoven. Gould komponerade även musik, mest känd är förmodligen hans stråkkvartett i g-moll.

Goulds stora genombrott kom med hans skivinspelning av Bachs Goldbergvariationerna 1955. Den tillhör de mest köpta skivorna med klassisk musik någonsin.
Gould gjorde sig känd för att tidigt upphöra att spela inför publik, endast 32 år gammal. Istället tolkade han den klassiska musiken på skiva, och hade oerhört högt ställda krav på sig själv innan en skiva publicerades. Bachs Wohltemperiertes Klavier spelade han in flera gånger men var aldrig helt nöjd med sitt arbete där. Gould var en mycket excentrisk person, en fanatisk hypokondriker, som var mer eller mindre beroende av att hålla sig varm vilket gjorde att han klädde sig i rock, halsduk och vantar mitt i sommaren. Han var dessutom en riktig nattuggla som sällan gick upp före fem på eftermiddagen. Han var även känd som en framstående schackspelare.

Bloggarkiv