Stig Östlund

torsdag, juli 29, 2010

USA:s bombövningar i Sverige



USA:s bombningar i Norrland inleddes i söndags och pågår en vecka in i augusti. De 20 stridsflygplanen utgår från F21 i Luleå och fäller bomber över Vidsel och Lomben i Norrbottens län.
I veckan anordnar det antimilitaristiska nätverket Ofog ett aktionsläger i Luleå för att protestera mot bombningarna.



Ofog - Direkt aktion för fred är ett svenskt nätverk som arbetar mot militarism och kärnvapen, för en fredligare värld. Nätverket arbetar med olika metoder men har främst gjort sig känt för direkt aktion mot kärnvapen och mot vapenindustrin. Nätverket startades våren 2002 och är partipolitiskt och religiöst obundet. Ofog är inte en formell organisation utan ett nätverk där vem som helst får handla i Ofogs namn, så länge de följer de riktlinjer som formuleras i Ofogs plattform.

Ofog är öppna med vilka de är och med vad de gör och de förespråkar dialog som ett viktigt verktyg för att förändra samhället. Nätverket har arrangerat samtalsträffar med Inspektionen för strategiska produkter (ISP), Saab Aerosystems, Saab Bofors Dynamics och med BAE Systems.



Nätverket håller också föreläsningar och workshops där de berättar om sig själva, sina metoder och om vapenindustrin. De ordnar manifestationer, spelar gatuteater och deltar i demonstrationer. Kampanjen Avrusta har upprop till stöd för aktionerna, bland underskrifterna märks bland andra Mikael Wiehe och Sven Wollter.
Ofog använder sig av civil olydnad vilket innebär att de gör öppna och ickevåldsliga aktioner och att de tar konsekvenserna av sitt lagbrott. Rättegången blir en dialog där den åtalade hävdar sin tolkning av lagen och diskuterar den med representanter för lagstiftarna.
Under Ofogs tidigare år deltog nätverket i massolydnadsaktioner i Europa. De deltog bland annat i aktioner arrangerade av Trident Ploughshares i Skottland och av Bomspotting i Belgien. 2006 började Ofog fokusera mer på svensk vapenexport. Avrustningslägret Disarm arrangerades av Ofog i Karlskoga sommaren 2007 och 2008.

Bloggarkiv