Stig Östlund

måndag, maj 31, 2010

Snabba kolhydrater ökade hjärtrisk mer än mättat fett


Att ersätta mättat fett med snabba kolhydrater ökar risken för hjärtinfarkter. Detta enligt en långtidsuppföljning av över 50 000 personer.

Tidigare studier har pekat på att den som ersätter mättade fetter med kolhydrater ökar sin risk för ischemisk hjärtsjukdom, medan den som ersätter det mättade fettet med fleromättade fetter minskar sin risk.

Effekten av kolhydrater beror dock på vilken typ som intas, om de har ett högt eller lågt glykemiskt index, GI. Det skriver danska forskare som nu presenterar en studie, ”Diet, Cancer and Health Study”, i tidskriften American Journal of Clinical Nutrition.
I studien ingick 53 644 medelålders män och kvinnor, som följdes under i snitt tolv år. Under uppföljningstiden inträffade 1 943 hjärtinfarkter.
Undersökningen utvärderade effekten av att ersätta en del av energiintaget från mättat fett med kolhydrater. Undersökningen tog också i beaktande vilken sorts kolhydrater som ersatte fettet.

Sämsta alternativet var att ersätta det mättade fettet med kolhydrater med högt GI, som vitt mjöl och socker. Varje 5-procentig överflyttning av energiintag från mättat fett till snabba kolhydrater ledde till en 33-procentig ökning av risken för hjärtinfarkt.
För dem som ersatte det mättade fettet med kolhydrater med lågt GI sågs en sänkning av hjärtinfarktrisken som inte var statistiskt säkerställd. Om kolhydraterna hade medelhögt GI sågs ingen effekt alls.

Mariane Uhre, en av forskarna bakom studien, och verksam vid Universitetssjukhuset i Århus, kommenterar resultaten i Svenska Dagbladet:
– För mycket mättat fett är inte bra, men inte så farligt som kolhydrater av låg kvalitet, säger hon till tidningen. /Dagens Medicin

Bloggarkiv