Stig Östlund

fredag, maj 28, 2010

Andrew var lite av en bluffmakare

Läkaren som påstod sig ha funnit ett samband mellan MPR-vaccinering och utveckling av autism fråntas rätten att praktisera medicin i Storbritannien.

Kritiserad studie om vaccin och autism dras tillbaka
Det var 1998 som läkaren Andrew Wakefield (bilden) i Storbritannien och hans medarbetare publicerade en studie i tidskriften Lancet om ett påstått samband mellan vaccinering och autism. Nyheten fick stor uppmärksamhet och bidrog sannolikt till att färre föräldrar lät vaccinera sina barn mot mässling, röda hund och påssjuka.
Senare har det visat sig att studien innehöll felaktigheter och inte var godkänd av en etisk kommitté. Tidigare i år beslutade Lancet att dra tillbaka den.
Nu har General Medical Council i Storbritannien bestämt att Andrew Wakefield inte längre får praktisera medicin i sitt forna hemland, rapporterar nyhetsbyrån AP. Läkaren själv lever numera i USA, där han har byggt upp ett center för forskning om autism. Tidigare i år slutade han arbeta på centret, efter att studien i Lancet dragits tillbaka. /Dagens Medicin (bilden från nätet)

Bloggarkiv