Stig Östlund

lördag, maj 29, 2010

PPT

Permanent Peoples Tribunal (PPT), bildades 1973 som Russell Tribunal om Vietnam för att ta itu med de institutionella luckor i det internationella rättssystemet.



Här tre fall för Tribunalen gällande Europeiska företag:

Det spanska energibolaget Unión Fenosa har dömts för att vara ansvariga för förföljelsen och morden av lokala ledare i Guatemala och Colombia, för brott mot arbetstagarnas rättigheter och for att beröva de fattigaste av grundlaggande tjänster genom att höjda priserna och avbryta elförsörjning i Guatemala, Mexiko, Colombia och Nicaragua. Tribunalen varnade också för konsekvenserna av ett kolgruvemegaprojekt som planeras av Unión Fenosa och Gas Natural i Guatemala och rekommenderar att den stoppas.

Svensk-finska skogsbruksföretaget Stora Enso har dömts för att vara ansvarig för miljöförstöring i Brasilien och Uruguay. Tribunalen fördömde ocksa de negativa effekterna företagets verksamhet har haft på resurser som vatten och biologisk mångfald som är avgörande för försörjningen för lokalsamhällena runt Stora Ensos plantager.

Det schweiziska cementföretaget Holcim har dömts för att vara ansvariga för fall av kidnappning i San Juan Sacatepéquez (Guatemala) och mord på lokala ledare, kriminalisering av samfund som motsatte sig utnyttjande av deras naturresurser, och miljöförstöring och föroreningar i Guatemala, Mexiko och Colombia.


Om PPT:  http://en.wikipedia.org/wiki/Permanent_Peoples'_Tribunal

Uppmärksamma även Permanent Peoples Tribunals göranden och låtande mellan varven, alltså mellan "Din" tidning, om det är Dagens Nyheter, Göteborgsposten eller vad det nu kan vara.

Bloggarkiv