Stig Östlund

torsdag, oktober 06, 2022

Årets nobelpristagare i littratur

 


Le prix Nobel de littérature 2022 attribué à la romancière française Annie Ernaux


1. Annie Erneaux är född i den lilla staden Yvetot i norra Frankrike, där arbetarklassen var klart dominerande. Hon gick i en kristen skola och studerade därefter litteratur vid flera universitet. Hon undervisade också i litteratur på gymnasier och grundskolor.

2. ”Jag är en politisk författare”, har hon flera gånger sagt i intervjuer. Hon är tveklöst vänster och har bland annat stött det landsbygdsuppror som kallas ”de gula västarna” och skapade tumult i fransk inrikespolitik 2018.

3. Hennes författarskap är starkt präglat av uppväxten och den egna biografin. En svensk skulle kunna kalla henne proletärförfattare, där den egna biografin påverkas av det omgivande samhällssystemet och den egna klassresan blir en källa till både fascination och ruelser.

4. Hon debuterade 1974 med den självbiografiska romanen ”Les Armoires vides” (De tomma skåpen). Därefter har hon på knapp, glasklar och osentimental använt egna upplevelser i hyllade romaner som ”Kvinnan” (om hennes döende mamma), ”Skammen” (om hur fadern misshandlar modern), ”En flickas memoarer” (om den sexuella debuten) och ”L´Événement” (Händelsen, om en genomgången abort”).

5. Till svenska översätts hon på senare år främst av Maria Björkman, som också översätter en rad andra franska Nobelpristippade kvinnliga författare, som Nina Bouraoui, Marie NDiaye och Scholastique Mukasonga.

Bloggarkiv