Stig Östlund

lördag, september 03, 2022

 



Erling Haaland har gjort nio mål – men bara rört bollen 105 gånger hittills i ligaspelet för Manchester City.

lördag 3 september 2022

Erling Haaland har fått en strålande start på sejouren i Manchester City. Anfallaren har gjort nio mål på de fem första matcherna i Premier League.

En som lärde känna norrmannen tidigt är Lars Lagerbäck. Den svenske tränaren var förbundskapten för det norska landslaget när Haaland debuterade hösten 2019.

– Man såg väldigt tidigt att det här var något alldeles extra, säger han.


Text

När Manchester City bekräftade en överenskommelse med Borussia Dortmund om en värvning av Erling Haaland stod det klart redan där, den 13 juni, att en av sommarens stora affärer var säkrad.

När säsongen dragit i gång har den 22-årige anfallaren levererat på planen omgående. Efter en mållös debut i Community Shield mot Liverpool har Haaland stått för nio mål på de fem första matcherna i Premier League.

– Jag vet inte om man hittar tillräckligt med ord över huvud taget, men han är en exceptionell spelare, säger Lars Lagerbäck.

Den svenske tränaren har gott om erfarenhet av Haaland. Lagerbäck var förbundskapten för det norska landslaget mellan 2017 och 2020. Den 5 september 2019 debuterade Haaland i en EM-kvalmatch mot Malta. Det första landslagsmålet kom hösten därefter i en landskamp mot Österrike.

”Han är outstanding”, säger Lars Lagerbäck om Erling Haaland.
 Foto: Terje Pedersen/TT

– Jag började se honom redan i Molde och i ungdomslandslagen. Det syntes redan då att han var en exceptionell talang. Även om Norge inte är det största landet i fotbollsvärlden är det extremt ovanligt att ta en ordinarie plats i ett landslag som 19-åring. Man såg väldigt tidigt att det här var något alldeles extra, säger Lagerbäck.

Lagerbäck har sedan dess lämnat det norska landslaget och jobbar i dag som rådgivare för det isländska landslaget. Haaland har efter en något trög start nu fått i gång målskyttet ordentligt även i landslagsdressen. I dag står han noterad för 20 mål på 21 landskamper.

Samtidigt är Haalands val av Manchester City kontroversiellt, särskilt på hemmaplan. Debatten om sportswashing är en stor fråga i Norge och det norska fotbollsförbundet har varit drivande i debatten om VM i Qatar. Landslaget har tidigare haft t-shirts med orden ”mänskliga rättigheter – på och utanför planen”, för att lyfta VM-värdlandets brister på området.


Samtidigt har Haalands nya klubb Manchester City ägare i Förenade Arabemiratens kungafamilj, med liknande problem vad gäller bland annat mänskliga rättigheter som Qatar.


Haaland har tidigare fått frågor om var han själv står i frågan. När Nations League spelades i juni var anfallaren precis på väg att skriva på för City. Han fick då frågan om i vilken grad spelare ska bry sig om politiska saker som var mästerskap spelas eller vem som äger klubbar.

– Det är upp till varje enskild. Om du vill tycka någonting om det eller inte så respekterar jag varje enskild person lika mycket för det. Det är lite fritt fram, vi har gjort saker med landslaget som jag tycker är bra. Jag tycker det är bra att vi har gjort markeringar som ett lag, löd svaret.

Att Haaland skulle leverera på planen i Manchester City var knappast en överraskning. Hans nio mål i Premier League innebär rekord. Ingen annan spelare har ett bättre målfacit efter sina fem första matcher i Premier League. Där bakom, på åtta mål, finns en viss Sergio Agüero. Den argentinske anfallaren står noterad för 260 mål på 390 matcher i City-tröjan.

Lars Lagerbäck tror att Haaland, som redan nu gjort över 140 klubblagsmål i karriären, går en stor framtid till mötes.

Då kan man nog gå igenom fotbollshistorien och ha med honom på en topplista.

– Jag skulle väl tro att när man väl gör bokslut måste han vara med och slåss om att vara världens bästa spelare genom tiderna. Han är ju redan bland de absoluta bästa i dag. Får han bara vara frisk kan man nog gå igenom fotbollshistorien och ha med honom på en topplista, säger han.

Haaland gjorde flera landslagssamlingar under Lagerbäcks ledning. Den 74-årige tränaren berättar om en anfallare som tar sin fotboll på största allvar.

– Det handlar mycket om hans mentala styrka. Han har, på ett positivt sätt, ett väldigt stort självförtroende. Han älskar sin fotboll och är oerhört träningsvillig, säger han.

– Han hade ingenting emot att nöta försvarsspel i 20-30 minuter. Han är oerhört professionell i alla avseenden.

Samtidigt visar statistik från sportdata- och analysföretaget Stats Perform att Haaland hittills har rört bollen 105 gånger på sina fem matcher i Premier League. Det motsvarar tolv bolltouch per mål, eller 21 bolltouch per match.


– Det har ju betydelse hur ett lag spelar. Det är ju ingen nackdel att spela i ett topplag som ofta har bollen 60-70 procent av matcherna. Det innebär att han som anfallare kommer ha ganska lite bollkontakt eftersom de vill bygga anfallen på det sätt de gör, säger Lagerbäck.

Sammanfattningsvis betyder det att Haaland kommer att röra bollen få gånger i Pep Guardiolas bolltrillande lag, samtidigt som han är spelaren som ska vara avgörande när det gäller.

– Det visar väl också på vilket psyke han har. Han nedlås inte av att han har lite boll. Han fortsätter hela tiden att vara i rörelse och göra sig spelbar för att kunna göra de här målen, säger Lagerbäck.

Att Haaland blir en succé i Manchester City är ingen vågad gissning. Frågan är snarare hur långt han kan gå. Lars Lagerbäck tror att det alltjämt är en fotbollsspelare med båda fötterna på jorden.

– Jag har bara positiva erfarenheter från att jobba med Erling. Han är professionell och fungerar väldigt bra i en grupp. Sedan får vi se om han förändras nu med alla framgångar och den lön han har, men jag tror inte det, säger han.

Jag tror han har ganska bra perspektiv på tillvaron.

– Han kommer från bra hemförhållanden. Jag vet att han har morföräldrar som har en gård där han varit mycket, så jag tror han har ganska bra perspektiv på tillvaron.



Bloggarkiv