Proletären
– De stora slåss och de små drabbas. Jag har både ryska och ukrainska vänner. Det här är inte deras krig. Det är oligarkernas krig.
Det säger Anna, som bor i Växjö men kommer från Mykolajiv (Nikolajev på ryska) i södra Ukraina, när Proletären pratar med henne dagarna efter att Ryssland gått till anfall mot hennes hemland. Nu följer hon konflikten både i media och via släkt och vänner.
– Klart att man är orolig. Det var ett stort slag i Mykolajiv där min mamma bor. De kan inte lämna staden då broarna är minerade.
I Kiev är läget ännu värre.
– Det är raketer, sirener och explosioner så att allt skakar. Samtidigt har regeringen delat ut vapen vilket också lett till strider mellan olika kriminella grupper.
– Det gör jätteont att ukrainare och ryssar nu slåss. Det är unga soldater som skickas till kriget. Det finns de som vill skapa hat. Se på Jugoslavien, där brödrafolk sedan begick massakrer på varandra. Eller på Syrien!
Anna berättar att hennes mamma har både rysk och ukrainsk bakgrund – och hör till dem som ser positivt på Ryssland.
– Jag sa att hon borde fly hit till Sverige men hon var lugn och sa att det inte var så farligt. Men nu börjar hon bli orolig. Hon berättar att det är långa köer för att köpa mat och det har hörts skottlossning och explosioner.
Ukraina är ett delat land och inte minst i de sydöstra delarna av landet finns många som hoppas att Rysslands invasion ska få ett stopp på inbördeskriget i Donbass. Samtidigt drabbas alla, oavsett bakgrund, av kriget.
– Ingen är för själva kriget. Ingen vill ha krig. Alla bara gråter nu. Det gör så ont i mig.
– Själv är jag inte på Putins sida, säger Anna bestämt. Han är kontrollerad av oligarkerna. Men han har försökt få väst att garantera Rysslands säkerhet men har bara mötts av ett ”fuck off”.
Anna menar att det finns starka intressen bakom kriget, både i Ryssland och i Ukraina. Men även i väst och hos Nato.
– Det här är oligarkernas krig. De vill berika sig. Men det är inte bara de som står bakom kriget. Det finns även andra krafter.
Bakgrunden till kriget hänger ihop med Sovjetunionens kollaps, påpekar Anna. I kaoset som följde ökade motsättningarna mellan olika folk, samtidigt som en liten grupp så kallade oligarker blev mycket rika.
– Under Sovjetunionen tillhörde industrier och fabriker staten, så att alla kunde dra nytta av det. Visst, vi var inte rika, men alla hade tillräckligt. Efter Sovjetunionens fall kunde oligarkerna tillägna sig de här statliga industrierna. Det var samma sak i alla Sovjetrepubliker. Och de fick inte bara enstaka fabriker, de fick hela industrigrenar.
Hon tar den ryske oligarken Vladislav Surkov som exempel. Surkov är nära vän till Putin, har själv varit vice premiärminister och har starka intressen i sydöstra Ukraina. Där har han gjort affärer tillsammans med ukrainska oligarker.
Även i Ukraina kom ett fåtal oligarker att dominera ekonomin. Några är proryska, men många har varit tongivande i den liberala, västtillvända, politiska eliten som styrt Ukraina sedan Maidanupproret 2014.
– Vår före detta president Porosjenko exporterade godis till hela Europa! Han köpte upp fabrikerna för småpengar. Fabriker som sovjetiska arbetare byggt.
Hon beskriver hur oligarkernas rofferi ledde till att Ryssland och andra före detta Sovjetrepubliker mer eller mindre kollapsade ekonomiskt under 1990-talet.
– Mykolajiv var en stor stad med mycket produktion under Sovjettiden. Men sen stängde allt ner. Det var förskräckligt. De gjorde hela folket fattigt.
Fattigdomen har lett till att många ukrainare lämnat landet, antingen permanent eller som gästarbetare.
– Själv lämnade jag Ukraina 2006. Det var efter den orangea revolutionen. Fram till dess hade ekonomin varit okej, men sedan dess… Jag förstår inte hur folk kan försörja sig i Ukraina. Lönerna räcker inte till.
Den ökade fattigdomen ledde till allt större ilska bland vanliga ukrainare. Samtidigt växte nationalismen och många vände sig mot andra folkgrupper.
– Folk hittade en syndabock i den ryska befolkningen. De enda som tjänade på detta var oligarkerna, berättar Anna som påpekar att det inte finns några ”rena” ukrainare eller ryssar. Alla har släktingar på ”andra sidan”.
– Varför anklaga ryssar och den ryska befolkningen? Tyvärr har många ukrainare idag uppfostrats till fascister.
Efter Maidanupproret blev det nya styret allt mer fascistiskt, menar Anna. Och många, inte minst rysktalande i sydöstra Ukraina, har drabbats av ökad misstänksamhet och repression.
Det är därför Anna inte vill ställa upp med sitt riktiga namn och på bild – hon har redan mottagit hat från ukrainare som inte gillar hennes åsikter. Dessutom är hon orolig för vad som kan hända hennes mamma, om hon förknippas med kommunistiska åsikter.
– De förbjöd kommunistpartiet, socialistiska symboler och de försöker till och med förbjuda åsikter. Allt enligt kapitalisternas vilja. Och så tror folk att detta är frihet och demokrati!
Hur ska kriget gå att stoppa?
– Det måste bli en överenskommelse. Och då måste Ukraina backa och inte gå med i Nato. Annars är jag rädd att det blir en massaker.