Stig Östlund

torsdag, februari 10, 2022




 POPULÄRTEKNIK

Astrofysiker: Så kan vi resa snabbare än ljuset

2021-03-11 16:3054 

En ny studie från universitetet i tyska Göttingen visar att det kan vara lättare än man tidigare trott att resa snabbare än ljuset. ”Det är ett steg från teoretisk fysik och närmare ingenjörskonsten”, säger forskaren Erik Lentz.

Frågan om superluminella transporter, alltså sådana som går snabbare än ljusets hastighet, har länge fascinerat forskningen. Om vi ska kunna resa så långt som till andra solsystem är det rent av en nödvändighet, eftersom resan annars skulle ta åtminstone hundratals år. 

Problemet är bara att det är väldigt svårt. Eller kanske rent av omöjligt. Enligt Einsteins relativitetsteorier är det inte fysiskt möjligt att färdas snabbare än ljuset, i alla fall inte på något vis vi nu känner till. 

Men den nya studien, signerad Erik Lentz vid universitetet i Göttingen och som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Classical and Quantum Gravity, hävdar att det kan gå. Detta genom att konstruera vad som kallas för solitoner. En soliton definieras som en kompakt våg som behåller sin form och rör sig i en bestämd hastighet.


Kan resa till Proxima Centauri på några år

Utifrån Einsteins teorier drar Lentz slutsatsen att solitoner kan användas för superluminella resor med hjälp av konventionella energislag. Den här metoden använder ”strukturen i tid och rum, arrangerad i en soliton” för att komma med en lösning på utmaningen med så snabba förflyttningar. 

Om tillräckligt med energi kan genereras på ett praktiskt vis innebär det här att restiden till vår närmaste stjärna utanför solsystemet, Proxima Centauri, skulle kunna mätas i några få år. Med den rymdteknik som används i dag skulle en enkel resa ta 50 000 år. 

Inuti solitonen skulle tiden gå i samma takt som tiden utanför. Det innebär att man skulle komma runt tvillingparadoxen, den teori som går ut på att en tvilling som rör sig snabbare än ljuset skulle åldras mycket långsammare än den tvilling som stannade på jorden.


Förbrukar enorma mängder energi

Så, när kan de här upptäckterna användas för att faktiskt resa snabbare än ljuset? Det kommer att ta ett tag, enligt forskaren själv. Anledningen är att metoden skulle förbruka enormt mycket energi. 

– Energin som skulle krävas för att resa i ljusets hastighet med ett rymdskepp med en radie på 100 meter har ungefär 100 gånger så hög massa som planeten Jupiter, säger Erik Lentz i ett pressmeddelande.

Fokus är nu alltså på att lösa energiproblemet. 

– Det här arbetet har tagit problemet med resor i högre hastighet än ljusets ett steg från teoretisk fysik, och närmare ingenjörskonsten. Nästa steg är att komma på hur man kan minska den astronomiska mängd energi som krävs med dagens teknik. Sen kan vi bygga de första prototyperna, säger Erik Lentz i pressmeddelandet.

Bloggarkiv