Stig Östlund

fredag, augusti 28, 2020

Chockdomen: Danmark låser in gängkriminella mördare från Sverige på LIVSTID Publicerad 28 augusti 2020 kl 16.46 UTRIKES. Livstids fängelse. Det blir straffet för tre av de gängkriminella från Sverige som deltog vid dubbelmordet i Köpenhamnsförorten Herlev förra året. Domen beskrivs som "historisk" och ses som en markering mot kriminella från Sverige som tar sig över bron för att begå brott. Gilla artikeln på Facebook Dubbelmordet i Herlev 17-åriga "svenskar" döms i Danmark – kan få 20 års fängelse I Sverige har den 22-årige somaliern Mohamed Abdighani Ali, ledare för den så kallade "Dödspatrullen", dömts för ett mycket stort antal grova brott de senaste åren. Rån, grova stölder, övergrepp i rättssak, olaga tvång, våld mot tjänsteman, vårdslöshet i trafik, olovlig kärning, rattfylleri och en uppsjö narkotikabrott finns med på hans meritlista. Så sent som i februari i år dömdes Mohamed Ali för en händelse 2017 då han, tillsammans med andra i hans gäng, tvingade rappartisten Jafar Sadik, även känd som "Jaffar Byn", att sitta på knä framför dem medan gänget spottade på och urinerade i hans ansikte. Alltihop medan "Dödspatrullen" filmade förnedringen. Straffet blev fyra månaders fängelse. Men nu är den somaliske 22-åringens jojo-åkande in och ut på svenska anstalter och behandlingshem över. Han döms av Glostrups tingsrätt till livstids fängelse för dubbelmordet förra året. Även hans två kumpaner, 20-årige Mansor Abdi Ismail och 25-årige Owusu Afriye, som deltog vid mordet, döms till livstids fängelse. Mohammad Oad och Abraham Abdul-Kader, som båda var under 18 år vid tiden för dubbelmordet, döms istället till 20 års fängelse vardera. Mördarnas offer var tre män, 21, 22 och 23 år gamla, varav två dödades. Den tredje lyckades överleva tack vare att han tog skydd i ett buskage. Domen beskrivs som historisk i danska medier. Det är nämligen första gången någonsin som en minderårig döms till 20 års fängelse i landet, skriver Ekstrabladet. Anledningen till de hårda straffen är bland annat att domstolen tillämpat en ny särskild gänglag som gör det möjligt att utdöma dubbla straff för brottslighet som begås av kriminella gäng. – Skott avfyrades i ett bostadsområde vid en tidpunkt då många människor är hemma. De har överhuvudtaget inte tagit hänsyn till att utomstående personer riskerade att träffas av skott, kommenterade rättens ordförande den hårda domen. Flera personer blev vittnen till det brutala dubbelmordet, som inträffade strax före klockan sex en tisdagseftermiddag i juni förra året.


Tidigt på fredagen slog tingsrätten i Glostrup fast att de fem personer tillhörande det invandrarkriminella nätverket Dödspatrullen med bas i svenska Rinkeby som stått åtalade för ett dubbelmord i Danmark förra sommaren är skyldiga. Tre av dem döms till livstids fängelse. För de två som var omyndiga när brotten begicks blir påföljden 20 års fängelse. Straffen dubblas dessutom med hänvisning till att brotten är gängrelaterade.
Det var den 25 juni 2019 som tre personer kopplade till det rivaliserande gänget Shottaz lurades till ett möte i danska Herlev. Avsikten var att de skulle avrättas. Det lyckades också i två fall medan det tredje offret skottskadades men överlevde.
Två av de nu dömda låg i bakhåll med automatvapen och tömde bland annat magasinet från ett automatvapen, en AK47, mot det fordon som Shottaz-medlemmarna färdades i. Sedan gick man fram och sköt ytterligare 14 skott mot ett av offren som överlevt attacken och kravlande på marken försökte undkomma. Fordonets förare lyckades dock skottskadad i benet fly från platsen.
Den åtalade kvintetten har nekat till brott och hävdat att de bara är glada ungdomar som rest från Sverige till Danmark för att festa. De har dock kunnat bindas till morden och mordförsöket med teknisk bevisning, bland annat DNA och vapen som använts. Det finns också mobilfilmer från vittnen som dokumenterar delar av händelseförloppet. Spår påträffades bland annat i flyktbilen som gänget försökte men misslyckades med att sätta eld på.


Eskalerande gängkonflikt

Händelsen är en del av en eskalerande gängkonflikt mellan invandrarkriminella gäng på Järvafältet i Stockholm. Även ett tredje nätverk, Husbys hyenor, är iblandat i det väpnade gängkriget och så sent som på torsdagen sköts en av dess medlemmar ihjäl på öppen gata i det för sin invandrarkriminella brottslighet interntionellt uppmärksammade området Husby.
Nyligen fritogs 19-årige Abdirizak Osman av maskerade och beväpnade unga män från det obevakade ungdomshem där han avtjänar vård för ett gängrelaterat avrättningsmord mitt bland matgästerna på en restaurang i Rinkeby 2018. Han är fortfarande på fri fot.

Skrattade och svor i rättssalen

Strax innan domaren meddelade besked i skuldfrågan uppträdde flera av de åtalade arrogant i rättssalen genom att bland annat prata högljutt och skratta. När de fick klargjort för sig att de döms som skyldiga övergick de i stället till att utslaunga svordomar mot rättens ledamöter och hot mot personer som de tror har lämnat uppgifter till den danska polisen.PS TEXT-TV

Tre får livstid för dubbelmord

Tre av de fem svenskar som förklarats
skyldiga till dubbelmordet i Danmark
förra sommaren döms till livstids
fängelse av tingsrätten i Glostrup

Se - >> https://www.bt.dk/krimi/ingen-naade-efter-dobbeltdrab-i-herlev-livstid-til-doedspatrulje

RETTEN I GLOSTRUP (Ekstra Bladet): Livstid og tyve års fængsel.

Sådan lyder straffen til i alt fem svenske bandemedlemmer, der netop er blevet dømt ved Retten i Glostrup for dobbeltdrab og drabsforsøg begået sidste år.

Dermed er der i dag skrevet retshistorie i retten i Glostrup, da det er første gang, at en drabstiltalt, der var under 18 år på gerningstidspunktet er blevet idømt tyve års fængsel.

De fem svenske bandemedlemmer, der tilhører grupperingen Dödspatrullen, blev tidligere fredag formiddag kendt skyldige i drabet to mænd på 21 og 23 år samt drabsforsøget på en 22-årig mand.

De ældste tiltalte Mansor Abdi Ismail, 20, Mohammed Abdighani Ali, 22 og Benjamin Owusu Afriye, 25, idømmes lovens strengeste straf.

Samtidig får sagens to yngste tiltalte, Mohammad Oad, der på gerningstidspunktet var 17 år og Abraham Abdul-Kader, der dengang lige var fyldt 18 år, den tidsbestemte straf på 20 år.

De fem bandemedlemmer har sagen igennem nægtet sig skyldige, men fredag fandt et enigt nævningeting det bevist, at de handlede i forening, og at de som led i en bandekonflikt havde planlagt at likvidere rivalerne fra den stockholmske gruppering Shottaz.





Mohamed Ali, 22

Rinkebybo som i flera år pekats ut som en av Dödspatrullens ledare. Han är bland annat straffad för rån, olaga tvång och grovt vapenbrott. Själv har han konsekvent nekat till att vara en del av Dödspatrullen och hävdar sig i stället ingå i ett kompisgäng som härstammar från ungdomsfotboll.



Benjamin Owusu Afriyie, 25
Till skillnad från de andra fyra mordmisstänkta från Rinkeby kommer han från Hallonbergen. Han är också äldre och har främst haft kontakt med en av de något äldre i Dödspatrullen. Owusu Afriyie har under rättegången beskrivit sig själv som en personlig tränare och festfixare.

Tidigare har han dömts för bland annat narkotikabrott. Han är straffad fem gånger.



Mansor Ismail, 20

Bilder från olika polisutredningar visar hur han umgåtts med andra i Rinkeby centrum som kopplas till en grupp under Dödspatrullens ledarskikt. Han har tidigare straffats för narkotikabrott och då fått ungdomsvård.

Ismail har under rättegången nekat till brott och att han haft något med Dödspatrullen att göra.



19-åring och 18-åring

De två yngsta bland de fem mordåtalade är tidigare ostraffade men de fanns med i utredningen om mordet på pizzerian i Rinkeby. I polisutredningen finns bilder på dem tillsammans med den dömda mördaren Abdirizak Osman. Han har nu fritagits från ungdomshemmet där han avtjänar straffet sluten ungdomsvård.

19-åringen och 18-åringen förhördes flera gånger i mordutredningen och anklagades av polisen för att ändra sin berättelse om vad som hände under mordkvällen.

Båda var 17 år gamla vid tidpunkten för dådet i Köpenhamn.

Bloggarkiv