Stig Östlund

tisdag, maj 19, 2020

Flera studier har den senaste tiden visat ett samband mellan klimat och det nya coronaviruset. Ju varmare och fuktigare det är, desto mindre sannolikt är det att viruset sprids.

Räkna inte med att coronapandemin tar slut bara för att det blir sommar, varnar forskare.
Blir sommaren en efterlängtad respit från coronaviruset – eller fortsätter smittspridningen trots de högre temperaturerna? Det finns inget lätt svar. ”Jag tror att det bromsar spridningen i viss omfattning, men inte att det stoppar den helt”, säger professor Niklas Arnberg.


– Det här är ett luftburet, droppsmitteburet virus, och nästan alla andra liknande virus är känsliga för värme och hög luftfuktighet. Vi kan förvänta oss att det här viruset uppträder på samma sätt, säger Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet.

Ny studie: Stoppar inte

Men slutsatserna från de studier som gjorts är preliminära och mycket återstår innan ett eventuellt samband är helt klart. En ny studie från det amerikanska universitetet Princeton, som har publicerats i tidskriften Science, beskriver klimatets påverkan på spridningen som begränsad. Länder som Brasilien, Ecuador och Australien nämns som exempel på att varmare förhållanden tvärt om inte stoppar spridningen.
Forskarna har gjort olika simuleringar baserat på vad som är känt om det nya coronaviruset, och i alla scenarier hade klimatet betydelse först när stora andelar av världens befolkning var immuna eller resistenta mot viruset.
– Vi förutspår att varmare och fuktigare klimat inte kommer att bromsa viruset i pandemins tidiga steg, säger Rachel Baker, som är en av dem som har arbetat med studien, till nyhetsbyrån AFP.

Befarar andra våg

Niklas Arnberg är inne på samma spår. Han menar att högre temperaturer bromsar smittspridningen i viss mån – men troligtvis inte tillräckligt för att stoppa den helt.
– Det här är ett helt nytt virus som ingen är immun mot. Det bidrar sannolikt till att viruset fortsätter sprida sig mellan människor, trots att det blir varmare, säger han.
När många av världens länder nu släpper på sina restriktioner och öppnar upp samhällen igen befarar han därför det värsta.
– Många länder har inte lyckats skala upp testkapaciteten tillräckligt mycket, vilket gör att den allmänna smittspridningen kan ta fart igen.
På norra halvklotet har vi vädret med oss just nu men när kylan åter gör sitt intåg i höst kan läget förvärras igen, säger Niklas Arnberg.
– Jag befarar att många länder inte kommer att klara av att trycka tillbaka den allmänna smittspridningen tillräckligt mycket under sommaren, trots hjälp av vädret. Risken är därför ganska stor för att det kommer en andra våg till hösten.

Bloggarkiv