Stig Östlund

tisdag, april 07, 2020

Få tillbaka filen


Nog känner du igen dig: Du sitter framför datorn och jobbar eller kanske tittar igenom familjebilderna. Plötsligt inser du att bilden som du just raderade inte alls skulle tas bort.

Lugn, det finns flera sätt att få fram bilden igen, både med och utan speciella program.
Det allra viktigaste i detta läge när du blir iskall av att en bild är borta, är att inte installera nya program eller spara nya filer på datorns hårddisk. Har du otur kommer filen du vill ha tillbaka då skrivas över helt eller delvis, och då är det kört.
Låt därför datorn vara tills du kan starta en räddningsoperation.
För att vara på den säkra sidan är det som vanligt bäst att vara förberedd. I detta fall innebär det att du sedan tidigare har installerat ett räddningsprogram i datorn.

1. Kontrollera Papperskorgen

Det kanske låter fånigt, men en fil som har lagts i Papperskorgen är inte raderad. Den ligger kvar där tills du tömmer Papperskorgen.
Öppna därför Papperskorgen och högerklicka på den fil som du vill återta. Välj Återställ i menyn för att flytta tillbaka filen till den plats där den låg från början.

2. Sök i säkerhetskopian

Finns inte filen i Papperskorgen kan det bero på att den var för stor och därmed raderades direkt.
Det är bara ett exempel på varför det är så viktigt att ta regelbundna säkerhetskopior.
Ett säkert sätt att få tillbaka filen är att söka efter den i den senaste säkerhetskopian.

3. Prova MiniTool Power Data Recovery

Har du ingen säkerhetskopia finns det en chans att filen kan återskapas – om hårddisken har lämnats orörd sedan filen försvann.
Programmet MiniTool Power Data Recovery söker igenom hårddisken efter raderade filer som kan återskapas.
Vi rekommenderar att du installerar programmet redan nu, så är du redo den dag det behövs. Du ska nämligen inte installera några program innan en fil är återskapad. Risken är stor att de nya filerna som sparas på hårddisken skriver över den fil som du vill rädda.
Läs mer i Fördelszonen om hur du använder MiniTool Power Data Recovery (kräver inloggning)





Bloggarkiv