Stig Östlund

tisdag, april 14, 2020

Dagens Nyheter: Folkhälsomyndigheten hoppas att 100.000 tester för covid-19 ska kunna göras varje vecka i Sverige. En del av proverna ska analyseras på ett laboratorium i Uppsala, som nu ställt om från provtagning för prostatacancer. – Vi kommer kunna köra över 10.000 tester per dygn, säger Ola Steinberg, grundare av A23 Lab.

Fakta. Så ska provtagningen gå till

A23 Lab samarbetar med flera olika aktörer för provtagningen, däribland Folkhälsomyndigheten, InfoSolutions, 1177 Vårdguiden och Samtrans.
Testerna tas efter remiss i mobila provtagningsenheter. De transporteras sedan till laboratoriet i Uppsala, där analysen genomförs.
När provresultatet är klart meddelas det till berörda personen genom 1177 Vårdguidens digitala system, PEP (Patientens egen provtagning). Resultat går även till ansvarig vårdgivare. 
Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog, uppgav på måndagen för DN att de prioriterade grupperna för provtagning i Sverige är de som är sjuka och vård- och omsorgspersonal. 
Som ett tredje steg förs även diskussioner om att även testa personer som arbetar inom andra samhällsviktiga sektorer, uppgav Wallensten.

Bloggarkiv