Stig Östlund

måndag, januari 22, 2018

Anders Widmark, överläkare i onkologi och Katarina Tomic, läkare i urologi (Universitetssjukhuset i Umeå). Chat (börja längst ner) om prostatan efter SVT-programmet Fråga Doktorn idag

Fråga doktorn: Stort tack till er alla som deltagit i kvällens chatt om prostatacancer! Nu avslutar vi chatten, men alla frågor och svar kan du läsa på vår webbsida www.svt.se/fragadoktorn om en liten stund.
20:32, 22 January 2018
Katarina Tomic: Tack för alla frågor! Ta hand om er och sök läkare i tid! 
20:31, 22 January 2018
Rolf.: Ni nämner inget om psakvot som är ett viktigt värde om man ligger kring 3,0 i psavärde.
Katarina Tomic: Absolut, PSA kvoten, PSA densiteten och PSA hastigheten (hur snabbt PSA fördubblar sig) är viktiga verktyg förutom PSA total att ta hänsyn till. Normalt ska man ha en hög kvot, över 0,20 och en låg kvot när man räknar på densiteten. Densiteten får man genom att dela PSA värdet med prostatastorleken som man mätt via till exempel ultralljud och fritt PSA genom att dela det fri PSA värdet genom det totala.
20:30, 22 January 2018
Claes Nilsson Hässelby: Snälla beskriv Stockholm 3 metoden i detalj och vad kostar det att ta i olika kommuner, om det nu kostar pengar
Anders Widmark: Stockholm 3 är framför all en genetiskmetod, för att söka aggresiv prostatacancer. Det undersöker ett 90 tal gener som man funnit kan till viss del förutsäga om cancer. Det finns dok andra bra metoder att söka aggresiv prostatacacer som andra PSA, ett nytt psa , Prostata Specifikt membran antigen, PSMA, som också har potentialatt hittat aggresiv prostaatacaner 
20:29, 22 January 2018

Nisse: Katarina Tomic vad vet du om CoreTherm? är den inte mer effektiv metod
Katarina Tomic: Det är en värmebehandling som jämfört med kirurgi (TUR-P) också ger bra resultat. Olika personer passar olika bra för olika behandlingar.
20:27, 22 January 2018
Härnöbo 72: Om man nu vill förbättra sexförmågan/lusten är det då inte viktigt att kolla testosteronvärdet? Är det under 10 kan det förbättras och potensförhöjande medel har större effekt.förutom flera andra positiva effekter. Vårdcentralerna är dåliga på det.Värt ett eget program!
20:27, 22 January 2018
Fråga doktorn: Vi får in otroligt många frågor och har tyvärr inte möjlighet att svara på alla. Flera av er har skickat in frågor som redan har fått ett liknande svar, kolla gärna tidigare i chatten!
20:26, 22 January 2018
Rollo: Hur säker är MRI undersökning för att diagnostisera cancertumörer i prostatan?
Anders Widmark: Ganska bra, men det pågår forskning.
20:24, 22 January 2018

Ulf: Nyfiken fråga, har alla manliga däggdjur en sådan korkad konstruktion av prostata,urinrör,som människan?
Anders Widmark: Nej, Prostata finns bara hos lejon och hundar
20:23, 22 January 2018
Henry: Vad gör man, om man har starkt urkalkad kotpelare p.g.a. Pamorelinsprutor.
Katarina Tomic: Benstärkande behandling. Det kan vara osteoporos (urkalkning av skelettet) om du har haft långvarig hormonbehandling.
20:23, 22 January 2018
Anders Widmark: Vi kallar det för bäckenbotten smärta. om inte alvedon och naprosyn hjälperö. Sök vårdcentral eller urolog. 
20:22, 22 January 2018
Donald Öberg Byasmeden: Finns något hopp med Antabus för prost.cancer och brörtcancer
Katarina Tomic: Svårt att säga faktiskt, inget vi diskuterar men jag vet att det var något om sambandet mellan prostatacancer och antabus. Alkohol däremot och rökning är negativt att bruka om man vill undvika cancer.
20:21, 22 January 2018
Annette: Som nära anhörig till en opererad man undrar jag över hur man kan få tillbaka prostatacancer när prostatan är bortopererad?
Anders Widmark: Man kanske har lämnat några celler kvar, eller att några celler hann sprida sig innan han opererades. fta sera man det när PSA börjar stiga
20:20, 22 January 2018
inte snickare: Vad är hyvling ?
Anders Widmark: Det är hyvling av icke caner ocm finns runt urinröret
20:19, 22 January 2018
nils: Varför nämndes inget om värmebehandling typ coreterm i programmet.
Katarina Tomic: Ja, vi hade ingen fråga just under sändingen. Men absolut man använder värmebehandling vid förstorad prostata också eller operation, det vi kallar TUR-P (man går in via urinröret med ett instrument och hyvlar prostatan där den är stor och trång). Då blir det lättare att kissa sen.
20:19, 22 January 2018
Fråga doktorn: Det kommer många frågor om Stockholm 3-metoden. Det kommer strax svar.
20:18, 22 January 2018
78-åring: Jag har fått Bicalutamide Bluefish 100 tabetter kostar 721 kr. Det finns motsvarande som kostar drygt 400 kr. Kan jag be att få dessa i stället?
Katarina Tomic: Absolut, det kan du göra.
20:17, 22 January 2018
Mange BH: Vad har prostatan för funktion?
Katarina Tomic: Den produceras PSA, prostataspecifikt antigen (ett protein) som är viktigt för fortplantningen. Prostata kommer från grekiskan och betyder portvakt. Kanske vakar och skyddar den de övre urinvägarna.
20:17, 22 January 2018
Lennart: Det lär finnas fyra stadier av hur långt prostatacancern har utvecklats. Det sägs att vid fjärde stadiet är det kört. I vilket stadie sätter man in åtgärder. Är det i tredje stadiet? Själv befinner jag mig i början av det andra stadiet.
Anders Widmark: Lite osäker vad du menar. Om du har högrisk PC utan metastaser, kan man bota många med kombinationen av strålbehandling och hormoner under 2 år.  entadt 15 % har risken på 15 år att avlida i sin cancer. Om man däremot har detekterat metastaser, 4e stadiet? är det svårt att garantera bot.
20:16, 22 January 2018
Man 65: Kan ett dagligt intag av gurkmeja minska risken att få prostatacancer? Har ett PSA på 2.8
Katarina Tomic: Överlag så har bra kost, fysisk aktivitet och vämående god effekt när det gäller att förebygga prostatacancer, förhindra återinsjuknande i prostatacancer eller risken att dö i prostatacancer. Många har frågor kring ämnet och den kost vi rekommenderar är samma kost som förordas för hjärt- och kärlhälsa. Gurkmeja har visat sig vara bra mot cancer men det är med måtta man använder det. Medelhavskosten med omättade fetter, mindre socker, mindre kött, mer grönsaker och frukt, fullkorn och fibrer är bra. Mer går att läsa i boken Männens bok, om mat, hälsa, livsstil och prostata, där intäkterna går till prostatacancerforskningen.
20:16, 22 January 2018
tmann: Jag är 77 år och hade ett PSA på 17 och jag fick rådet att antingen strålas eller äta bikalutamid. Läkaren rådde mig att ta dessa tabletter och PSA har gått ned till 1,7 på ett halvår. Skall jag ta dessa livslångt? Jag får huvudvärk efter samlag. Beror det på bikalutamid? Jag har erektionsproblem och tar viagra (motsv). Kan jag göra något annat för att få ett bättre sexliv?
Anders Widmark: Bicalutamid sänker PSA och måna får sämr erektions förmåga och sämre lust. Om du är väldigt vital , kan du diskutera med din doktor om att få strålbhenadling. det finna ingen över gräns. Nu mera ger vi bara 20 behandling om man har en mellanrisk. 
20:14, 22 January 2018
VladAr: Undviker man prostataproblem med massage av prostatan ? Har analsexpraktiserande män mindre problem med prostatan ?
Katarina Tomic: Inget som vi vet säkert eller rekommenderar, men jag har hört det också. Svårt att bevisa några samband där.
20:12, 22 January 2018
Rolf.: Hej. Glöm inte bort stockholm3 provet som är mycket säkrare än psa och har lugnat mig efter flera biopsier som inte visat något och är plågsamt att ta.Kostar 2.200kr att ta.
20:12, 22 January 2018
Christina: Maken har lite förhöjt PSA under de senaste fem åren. Läkare rekommenderade hyvling som han tackat nej till. Maken besväras IBLAND av urinträngningar då han måste kissa varje kvart. Detta kan vara under ett par dagar, sen märker han inget av detta kanske under en vecka. Har det verkligen med prostatan att göra tro?
Katarina Tomic: Ja, förmodligen har det med prostatan att göra eftersom läkaren har rekommenderat hyvling, men det kan vara så att det finns ytterligare någon orsak än prostatan. Det kan vara något med blåsan också så man kan utreda detta också på urologen om det verkar finnas anledning till det.
20:11, 22 January 2018
Donald Öberg Byasmeden: Skona ryggen lyft inget tungt sitt och kissa
20:11, 22 January 2018
76 åring som i stress: Stresspåverkan ? Har problem med kissandet , i stress situationer. När man håller emot så övergår det även till att bli bajsnödig och svårt att hålla emot. I övrigt så kan det dröja länge emellan det att jag måste urinera .
Anders Widmark: Det är inte ovanligt. det bästa är väl att försöka förebygg och genom att urinera. DET FINNS MEDICIER SOM MAN KANSKE KAN HJÄLPA . DET ÄR EVÄRT ETT FÖRSÖK.
20:11, 22 January 2018
Carsten: Håller med Bértl. Vänta inte med att begära PSA. Vården gör det inte självmant.
20:11, 22 January 2018
Mange BH: Vilket är bästa sättet att tömma blåsan för man? Kissa stående eller sittande?
Katarina Tomic: Det man tycker är mest bekvämt. Vissa sitter andra står upp.
20:09, 22 January 2018
seas: m är 67 år och pinkar varje halvtimme bör jag söka?
Katarina Tomic: Ja, det låter verkligen som att du ska söka. Det är väldigt ofta. 
20:09, 22 January 2018
SÅP: Kan granatäppeljuice sänka PSA värdet
Anders Widmark: Tveksamt...
20:09, 22 January 2018
öl: Har hört att ett ökat öldrickande kan reducera risken för prostatacancer iom att det finns östrogen i öl och att man "spolar" systemet oftare. Ligger det ngt i det?
Anders Widmark: NEJ inga säkra bevis
20:08, 22 January 2018
Mats Nilsson: Hur är intervallen i ett PSA prov. Vad är ett normalt värde, ett något förhöjt värde och ett högt värde?
Katarina Tomic: Nu använder vi ålderspecifika värden för att öka träffsäkerheten vid diagnostik av prostatacancer. Ju äldre man blir desto större blir prostatan och desto mer PSA produceras. Vid dessa värden brukar man utreda vidare män som inte har ärftlighet för prostatacancer:
Män under 70 år med PSA över 3.
Män mellan 70-80 år med PSA över 5.
Män över 80 år med PSA över 7.
20:08, 22 January 2018
Gert :  Hej Mitt PSA värde är 7 Har ett värde på 3 + 3 vilket tydligen inte är den mest agressiva formen.Bör jag opereras ?
Anders Widmark: Du verkar ha en lågrisk cancer, och du går på enbart kontoller ?? Om du ska behandla skall du träffa både en onkolog som kan beskriva strålbehandlingen, och en urolog som prata om operation. alla ha rätt till det. Behandlingarna är lika effektiva, men har olika biverkningar.
20:08, 22 January 2018

Bloggarkiv