Stig Östlund

fredag, december 11, 2015



Malaria (förr kallad 'sumpfeber' ) hör till de sjukdomar som skördar flest liv i världen. VHO uppskattar att hela 3,4 miljarder människor löper risk att smittas. Under 2013 beräknas att 198 miljoner människor ha dött av malaria; de flesta barn. Orsaken är den encelliga parasiten Plasmodium (bilden) som sprids via myggor och infekterar lever och röda blodkroppar. Man får feber och i värsta fall dödlig hjärninflammation. Malaria har traditionellt behandlats med läkemedlen klorokinin och kinin men med minskande framgång pga resistensutveckling. Mot slutet av 1960-talet hade alla försök att utrota malaria misslyckats och sjukdomen var åter på frammarsch. 
Malaria fanns i Sverige ända fram till 1930-talet och varför den försvann vet man inte riktigt; troligen tack vare en kombination av bättre bostäder, förbättrad djurhållning och förändringar i jordbruket som gjorde att färre mygglarver kläckte.
Själv glömmer jag aldrig en malariadrabbad kompis, en styrman under min tid till sjöss. Han var mycket sjuk och den viktiga snabba läkarvården fanns det ingen chans att få. Denne styrmans sjukdom blev också orsaken till min nyfikenhet på sjukdomen (numera väl tillgodosedd med Googles hjälp).

Årets Nobelpris i fysiologi eller medicin gick alltså till upptäcker om parasitmaskar och malaria. Ena hälften av priset gick till William C Campbell och Satoshi Ōmura för deras upptäckter kring en ny behandling mot infektioner orsakade av parasitmaskar. Den andra hälften gick till Youyou Tu för hennes upptäckter rörande artemisinin för behandling av malaria.
Parasitsjukdomar som flodblindhet, elefantiasis och malaria drabbar årligen flera hundra miljoner människor. De prisade upptäckterna, avermektin och artemisinin, har förändrat hur parasitsjukdomar behandlas enligt Nobelförsamlingen.
William C Campbell och Satoshi Ōmura har vidareutvecklat avermectin, vilket radikalt minskat förekomsten av flodblindhet och lymfatisk filariasis, elefantiasis. Dödligheten i malaria har avsevärt sänkts genom Youyou Tus utveckling av artemisinin.
William C Campbell kunde visa att en del av Satoshi Ōmuras Streptomyces-odlingar mycket effektivt kunde döda parasiter hos husdjur. Substansen renades och fick namnet avermektin. Det vidareutvecklades till en mer effektiv form, ivermektin.
Youyou Tu renade fram artemisinin ur växten Artemisia annua, kinesiskt sommarmalört (svesnk släkting Artemisia vulgaris, gråbo.


Källa bl.a. KI:s MV och Ny Teknik.



'Malaria' från italienska 'mal aria' (= 'dålig luft' [som man trodde var orsaken till sjukdomen])

Bloggarkiv