– Den som äter ungefär 60 gram, eller drygt en halv chokladkaka per vecka, har nästan 20 procents lägre risk att få en stroke jämfört med personer som helt avstår från choklad, säger Susanna Larsson, som är forskare och nutritionsepidemiolog vid Karolinska institutet.
Tidigare forskning har visat att måttliga mängder mörk choklad är bra för hjärtat. Man har även kunnat se att chokladen kan skydda mot stroke hos kvinnor. Men nu slår svenska forskare för första gången fast att såväl ljus som mörk choklad även skyddar män, vilket stärker sambandet än mer. /DAGENS NYHETER
Detta innebär för min del att jag hädanefter avslutar grötfrukosten med som hittills kaffe men med tilltugget 10 gram choklad. PS Jag lovar mig själv att varje morgon hundraprocentigt kämpa mot frestelsen att utöka delen choklad till mer än 10 gram. Det blir hårt men jag är övertygad om att lyckas ;)
• minska koncentrationen av det ”dåliga” kolesterolet LDL
• sänka blodtrycket
Choklad görs av kakaomassa, socker, kakaofett, smakämnen och lecitin. Kakaobönan kommer från det tio meter höga kakaoträdet i tropikerna (Theobroma cacao). Namnet kommer från aztekiska ”xocolatl”.
Kakao innehåller koffein, men i betydligt lägre koncentration än i kaffe och te.
Källa: Nationalencyklopedin /DN
Tidigare forskning har visat att måttliga mängder mörk choklad är bra för hjärtat. Man har även kunnat se att chokladen kan skydda mot stroke hos kvinnor. Men nu slår svenska forskare för första gången fast att såväl ljus som mörk choklad även skyddar män, vilket stärker sambandet än mer. /DAGENS NYHETER
Hur många bitar är det? Om 28 blir det alltså ung 7 g/bit. Min konsumtion/dag skulle alltså bli 1½ sådan här bit/dag. Rätta mig om grovt fel i denna min grova beräkning |
Detta innebär för min del att jag hädanefter avslutar grötfrukosten med som hittills kaffe men med tilltugget 10 gram choklad. PS Jag lovar mig själv att varje morgon hundraprocentigt kämpa mot frestelsen att utöka delen choklad till mer än 10 gram. Det blir hårt men jag är övertygad om att lyckas ;)
Choklad
Choklad minskar risken för stroke troligen genom att:
• förhindra inflammation och åderförkalkning• minska koncentrationen av det ”dåliga” kolesterolet LDL
• sänka blodtrycket
Choklad görs av kakaomassa, socker, kakaofett, smakämnen och lecitin. Kakaobönan kommer från det tio meter höga kakaoträdet i tropikerna (Theobroma cacao). Namnet kommer från aztekiska ”xocolatl”.
Kakao innehåller koffein, men i betydligt lägre koncentration än i kaffe och te.
Källa: Nationalencyklopedin /DN