Stig Östlund

söndag, november 17, 2013


Ur livsstilsprofessorn Mai-Lis Hellénius svar på frågor från DN:s läsare.
                                   
Ina: Jag undrar vad det allra viktigaste är att tänka på vad gäller livsstil? Om jag bara ska komma ihåg en enda sak - vad skulle det vara?
Mai-Lis Hellénius: Hej Ina! Att försöka vara rörlig i vardagen och att ta en bensträckare varje halvtimme om du sitter mycket. Vi vet att det är bättre att vara rund och rörlig än smal och stillasittande.
Carsten: Hej! Vad är den största anledningen till att svenskar blir allt fetare?
Mai-Lis Hellénius: Hej Carsten! En bra och viktig fråga! Det är vår moderna livsstil. Vi rör oss mindre. Trots att motionerandet ökat, så har antalet timmar vi sitter ökat mycket mer. Samtidigt har portionerna ökat i storlek och vi småäter mera. Stress och brist på sömn bidrar också.
Loppan: Född sent 70-tal är jag uppvuxen på formfranska och sockrade frukostflingor. I dag äter jag mycket bättre, men kilona ramlar på mig och jag upplever en liknande utveckling i samhället. Varför ger inte bättre mathållning automatiskt lägre vikt?
Mai-Lis Hellénius: Hej Loppan! Bra fråga och kommentar. Vi är väldigt fokuserade på vad vi äter men glömmer att en minst lika viktig sak är att vi rör oss mindre idag. Vi har blivit ett stillasittande folk, trots att allt fler motionerar. Vi måste förbruka fler kalorier så att vi kan äta ganska mycket och varierat.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ur dagens DN. "Så håller du vikten".

- Tar reda på vad, hur och varför du äter. Vad triggar ditt ätande? För gärna en matdagbok.

- Inför en stressig period: Försök att hålla fast vid vardagsmotion. Den skyddar mot stressens negativa hälsoeffekter. Se till att äta tre huvudmål och två mindre mellanmål om dagen.

- Förebygg viktökning genom att undvika snabba kolhydrater som socker, chips, vitt ris och vitt bröd.

- Fundera på hur det var under tidigare stressperioder. Vad kan du göra annorlunda i framtiden? Planera för återhämtning efter stressiga perioder.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Se läkaren Annika Dahlqvists blogg:
http://annikadahlqvist.com/2013/09/19/mai-lis-hellenius-i-sundsvall/

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Min spontana "kommentar"
Hur som helst, ett måste är en rejäl frukost.
Här min frukost, samma varje dag (inte alls tjatigt):
Inte så stor mängd fiberrik havregrynsgröt och minimjöl. Strö lite vetekli på gröten. Till detta en rågkuse med pålägget tre tunna skivor tomater, ett kokt ägg och på detta tre  tunna skivor purjolök. Avslut med en kopp kaffe (utan socker och grädde naturligtvis).
Om möjligt, låt den dagliga motionsrundan ske före frukosten. Motion bör heller inte kosta ett öre, varken vad gäller nya kläder eller motionshallar. Låt motionshallen vara vår vackra natur; låt klädseln gärna vara nåt gammalt du hittar i garderoben (min käraste motionströja är minst 45 år). Skor är ju viktigt men det behöver inte vara några jättedyra som sportaffärerna försöker lura på oss. Vad gäller motion så måste man undvika löpning/lufsande på asfaltvägar; det är skadligt.

Det finns andra måsten också, alltså undvikar-måsten. Några av dessa måsten är att förbjuda läskedrycker, chips, vitt bröd, konditorivaror av alla de slag inte minst de eländiga (men jättegoda;) fabrikstillverkade kakorna. Kämpa också till sista droppen emot frestelsen som sockrad vispgrädde står för; vispgräddens socker och myckna dåliga (mättade) fettet är ett gift för kroppen.

Bloggarkiv