Stig Östlund

torsdag, oktober 27, 2011

Jojobantning står inte för dålig karaktär


Det kan finnas en fysiologisk förklaring till att överviktiga ofta jojobantar. Den slutsatsen dras i en ny studie.

Tidigare forskning har visat att nivåerna av vissa mättnads- eller aptitreglerande hormoner förändras i samband med en viktnedgång.

Nu har australiska forskare kommit fram till att förändringarna tycks kvarstå under lång tid, vilket kan vara en starkt bidragande faktor till att många som har gått ner i vikt ofta går upp igen.
I studien deltog 50 överviktiga eller feta personer i ett 10 veckor långt viktminskningsprogram med mycket hårda kalorirestriktioner.
Vid studiens början och slut, samt ett år senare mättes nivåerna av ett antal hormoner som visats ha en koppling till mättnad- och aptitreglering - till exempel leptin, ghrelin och insulin.
Resultaten visar att personerna i studien tappade i genomsnitt 13,5 kilo under det tio veckor långa programmet.
Analysen visade förändrade hormonhalter vid programmets slut. För ett flertal hormoner sågs förändringar, som enligt forskarna kan förväntas främja viktuppgång, även ett år senare.
De drar slutsatsen att jojobantning inte bara beror på en frivillig återgång till gamla vanor, utan verkar ha en stark fysiologisk förklaring.
De påpekar att det behövs långsiktiga strategier för att förhindra att personer som har gått ner i vikt med hjälp av dietförändringar går upp igen.
Studien publiceras i för denna bloggs läsare välbekanta tidskriften New England Journal of Medicine och gjordes av forskare vid bland annat University of Melbourne i Australien

Abstract (NEJM) >> http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1105816

Bloggarkiv