Cykling och hälsa – lite fakta
Peter Schantz har skrivit en mycket intressant rapport åt Trafikverket rapport som heter ”Om gång och cykling, hälsa och en hållbar utveckling”. Jag rekommenderar den varmt om du är intresserad av cykling och hälsa. I den kan man bland annat läsa att regelbunden måttlig fysisk aktivitet, så som cykling och gång, motverkar:
- Hjärtkärlsjukdomar
- Högt blodtryck
- Stroke – slaganfall
- Typ 2 diabetes
- Tjocktarmscancer
- Bröstcancer
- Parkinson
- Demens
- Benskörhet
- Milda depressioner och nedstämdhet
Därutöver, står det att det kan bidra till ett längre liv genom att motverka förtida dödlighet.
Förra året presenterades även en studie med över 260 000 pendlare i Storbritannien som visade att regelbunden cykling kan minska risken för att dö i förtid med 41%, att drabbas av cancer med 45% och hjärtsjukdomar med 46%.
Det här är helt otroliga siffror som verkligen visar att hälsan kan vara det främsta argumentet till cykla regelbundet.
Varför skall man cykla?
Peter Schantz har, förutom rapporten ovan, författat en mängd andra publikationer och deltagit i Vetenskapens Värld i SVT i höstas kring en studie om cyklingens effekt på hälsan och vår närmiljö.
Först frågar jag Peter varför man skall cykla.
-Därför att det är ett av livets härlighetsvärden, svarar han. Jag tänker på när Kaj Linna släpptes efter 13 år i fängelse. Då sa han på frågan om vad han främst längtade efter, så var det att komma ut och cykla.
Otippat svar tänker jag, vi skulle ju prata cykling och hälsa. Men jag svarar att jag faktiskt såg Kaj Linna på TV när han precis blivit frisläppt och att han då fick låna en cykel med en gång. Och jag håller verkligen med, att cykla är underbart!
-Men ur hälsosynpunkt då, varför skall man då cykla, frågar jag för att styra in samtalet mot hälsa.
– Ja, en aspekt att lyfta fram är att idag är många överviktiga i vårt land. Cykling ger fysisk aktivitet utan att man sliter på höfter, leder, knän och fotleder som annars övervikten leder till. Du får alltså hälsoeffekterna utan att du får de negativa effekter du kan få av fysisk aktivitet om du är överviktig. Det är skonsamt. En annan aspekt är att cykling är ett mycket tidseffektivt sätt att få fysisk aktivitet då det samtidigt är ett sätt att transportera sig.
Ja, man ska ju ändå ta sig till jobbet, tänker jag. Att träna och transportera sig på samma gång är ju smart i dagens stressade samhälle.
Hur mycket behöver man cykla för att få positiva effekter på hälsan?
-I rapporten du skrivit talas det om att det krävs en viss mängd fysisk aktivitet för att få positiva effekter på hälsan. Vad innebär detta, undrar jag.
-Man brukar säga minst 150 minuter av måttligt ansträngande fysisk aktivitet per vecka, svarar Peter. Det kan man bland annat få genom en rask promenad eller cykling. Aktiviteten skall vara uppdelad i minst 10 minuter i taget för att ge effekt.
-Det är även värdefullt att sprida aktiviteten under veckan så man inte bränner av 150 minuter på en gång, fortsätter Peter. Det har att göra med att när man rör på sig så påverkar man de biologiska processerna och den effekten avtar efter ett tag. Då behöver man fylla på. Så det är bättre att man sprider aktiviteten i exempelvis 30 minuter på fem dagar istället för en långpromenad på helgen.
-Ja, då låter det som att cykla till jobbet passar bra. Men om man har kort väg till jobbet, så det tar under 10 minuter att cykla, är det då bättre att gå, frågar jag.
-Ja då kan det vara en fördel att gå. Cykling kan annars gå för snabbt så vi inte får tillräcklig volym av fysisk aktivitet. Att istället gå kan då göra att vi når de minimala kraven på fysisk aktivitet.
Ok, så att gå är bra om det tar mindre än 10 minuter att cykla till jobbet så man liksom hinner få upp flåset lite. Har man längre till jobbet är cykla utmärkt. Och bilen, den är aldrig bra. Inte för hälsan i alla fall.
Hur bra är vi på att röra på oss i Sverige?
-Hur många lever upp till dessa krav på fysisk aktivitet, undrar jag.
-De bästa mätningarna antyder att det rör sig om mindre än 5% av den vuxna svenska befolkningen under vintersäsongen. Då är det ju inte är så många cyklister ute. På sommaren, när fler cyklar kan det kanske komma upp till 10% i Stockholm och storstadsregioner. Men inte mer, så illa är det.
Ja, 5 %. Det är ju ingenting. Trots alla fördelar för hälsa och miljö tänker jag. Peters nyare forskning visar dessutom att av de 352 000 personer som tar bilen till jobbet varje dag i Stockholm, så kan 112 000 istället cykla till jobbet på mindre än 30 minuter. Snittiden hade varit 14-15 minuter. Över 30% skulle alltså kunna cykla på under en halvtimma utan problem.
Hur påverkas kroppen av fysisk aktivitet?
Jag frågar sedan hur det kommer sig att alla de sjukdomar som listas ovanför, kan motverkas av fysisk aktivitet.
-Det är det mest fascinerande. Fysisk aktivitet verkar på många olika sätt och i helt olika biologiska riktningar. De där sjukdomarna har olika orsaker och bakgrund. Hur det kommer sig att fysisk aktivitet har denna påverkan försöker forskarna komma fram till. Man börjar få en bättre bild av hur det kan hänga samman, till exempel att fysisk aktivitet stimulerar de celler som finns naturligt i kroppen och som kallas för mördarceller. De tar hand om andra celler som börjar utvecklas till exempelvis cancer. Vi har så att säga ett städmaskineri i kroppen för att motverka cancer och det påverkas bland annat av hormoner som bildas i muskulaturen. Men hur man får alla dessa biologiska effekter av fysisk aktivitet vet man fortfarande väldigt lite om.
Lever man längre om man cyklar?
-I rapporten står det även att förtida dödlighet motverkas av fysisk aktivitet. Vad innebär det, frågar jag.
-Om man tar en grupp individer och tittar på deras fysiska aktivitet så ser man konstant att de som har en historia av fysisk aktivitet lever längre än de fysiskt inaktiva. De fysiskt inaktiva drabbas av förtida dödlighet i en högre utsträckning, svarar Peter.
Fysisk inaktivitet verkar alltså vara direkt farligt. Givetvis finns det andra faktorer som påverkar hälsan så som mat, stress och alkohol. Men fysisk aktivitet har stora positiva hälsoeffekter, inte bara de som nämnts ovan utan även på den psykiska hälsan och hjärnan vilket jag tänker återkomma till i ett senare inlägg. Cykling och hälsa hänger ihop och hälsan är ett synnerligen bra argument för att hoppa upp på hojen. För ett längre och friskare liv, fram med hojen, det är dessutom snart vår!