Lundabiologerna Linus Hedh och Anders Hedenström ville ta reda på var arten större strandpipare (Charadrius hiaticula), som häckar i södra Sverige, flyttar på hösten. Svaret blev sydvästra Europa. Men de fick veta mer än så genom de små ljusloggar som de fäst på fåglarnas ryggar och som avslöjar var fåglarna befunnit sig samt när de påbörjat respektive avslutat flygningen.
– Vi kunde konstatera att hanarna flyttar till Portugal och Spanien medan honorna övervintrar i Frankrike. Det är mycket ovanligt att hanar flyttar längre än honor, säger Linus Hedh och fortsätter:
– Det finns ett antal arter där hanar och honor övervintrar på olika platser, men då är det i stort sett alltid honorna som flyttar längst.
En art i Nordamerika
Ett exempel är bofink. Carl von Linné gav den namnet Fringilla coelebs, fritt översatt ”ungkarlsfink”. Ett passande namn eftersom hanarna flyttar kortast sträcka och återkommer till häckningsplatserna före honorna när våren nalkas.
Det finns ett fåtal andra arter där hanarna, likt arten större strandpipare, flyttar längre än honorna. Ett exempel är den nordamerikanska arten fläckdrillsnäppa. I det fallet förklarar forskarna det med att honorna etablerar revir när det är dags att häcka medan hanarna tar hand om avkomman.
Strandpiparen en gåta
Men den förklaringsmodellen stämmer inte för större strandpipare. Samma sak med andra förklaringar som konkurrens om bästa övervintringsplats eller bästa häckningsplats – de modellerna stämmer heller inte på större strandpipare.
– På så vis är arten unik. Vi vet inte varför hanarna flyttar längst, säger Linus Hedh.
Resultaten publicerades nyligen i en artikel i tidskriften Journal of Theoretical Biology.