Stig Östlund

fredag, juni 06, 2014

Tankar nedskrivna på natttåget Göteborg-Sundsvall nyligen

Karin Törnqvist
hedersvärd ung kvinna
som avslöjade maktmissbruk
(född i Norrland!).

Norska företaget Embriq och sydkoreanska Nuri Telecom hade fått i uppdrag att byta ut alla el-mätare i Göteborg, och Karin Törnqvist konsult på det kommunala energibolaget Göteborg Energi märkte att de inte levererade vad det kommunala energibolaget betalade för. Hon lade också märke till att den ansvarige projektledarens lojalitet fanns hos leverantören och att han fick betalt av det koreanska bolaget.

Det handlade om korruption för stora summor och Karin Törnqvist slog larm.

Men I dag säger hon att hon aldrig skulle göra om det. De ansvariga kunde ostraffat gå vidare, men själv blev Karin av med sina uppdrag för Göteborg Energi, och fick inga nya jobb i stan. Hon blev utfryst och förtalad.

Karin Törnqvist hade fått betala ett högt pris.

Korruption kan ta sig olika uttryck, och om vi ska döma av rättsliga data är korruption vanligare i kommunal förvaltning än i statlig. De flesta fallen av korruption rör tjänstemän och i mindre utsträckning av politiker.
Forskare tror att det finns ett samband mellan hög andel kommunala bolag och hög grad av korruption. Det fina folkets fula korruptionsmonster ser till att inte bara vår tillit till det politiska systemet minskar rejält, utan korruption innebär även negativ påverkan på den ekonomiska utvecklingen.
"Ett problem med den kommunala bolagiseringen är att transparensen kring verksamheten är lägre då offentlighetsprincipen inte gäller i samma utsträckning för bolagen som annan offentlig verksamhet".
Offentlighetsprincipen är viktig då den bland annat innebär att vi inte blir beroende av personer som i Karin Törnqvist-fallet. Men politikerna vill slakta offentlighetsprincipen. Gissa varför frågar sig guldspade-pristagaren Ola Wong i SvD (8/5-14); "sedan EU-inträdet har sekretessen skärpts vid 65 tillfällen och meddelarfriheten avskaffats i tolv fall".
Som gäst i den mysiga staden Göteborg känner man sig alltid väl omhändertagen av de främlingsvana göteborgarna.
Men plötsligt under promenaden på "Avenyn" dyker dystra tankar upp. De handlar om korruptioner i stan och, faktiskt än värre, det helvetiska skjutandet i stan. Detta gör att man inte precis skuttar fram av glädje på stans Champs-Élysées..
Dock, vackra vårdagar är bra på att sopa undan giftigt slask som trängt in i ens sinne, så snart är allt gott


Men man bör vara på sin vakt när man närmar sig "Avenyn" åt Götaplatsen till. Där kan nämligen Carl Fredrik Reuterswärds bronsskulptur "Non-Violence" ses, revolvern med en knut på pipan som med en gnutta fantasi återigen kan ge upphov till slask i ens sinne; mer än det man känner när man närmar sig Göteborg Energis huvudkontor i en annan del av stan.
.
Korruption och maktmissbruk i Sverige har funnits långt före lokalpolitikens Motala (som fick oss att älska den grävande reporten Britt-Marie Citron)  eller för den delen Telia Soneras/Uzbekistan med alla sina lögner eller ... 
Medier spelar en viktig roll som granskare och mottagare av information om oegentligheter. Vi hoppas att ST fullgör sin plikt.
Till sist, ur Brottsförebyggande rådets rapport 2013:15 "Den anmälda korruptionen i Sverige":
• Personer i statlig och kommunal tjänst löper större risk att utsättas för korruption.
• Medelålders män i tjänstemannapositioner dominerar i Riksenhetens ärenden. Personer med ansvar för tillsyns- och kontrollfunktioner är särskilt utsatta. Även upphandling är ett riskområde.
• Nära en tredjedel av alla påstådda mutgivare är verksamma inom bygg och anläggningssektorn [det är frågan om en etablerad korruptionskultur/min anmärkning].
• Korruption finns i hela landet, men Stockholms län står för nära hälften av alla ärenden, följt av Skåne och Västra Götaland.
• En femtedel av alla ärenden som registrerats hos Riksenheten leder till fällande dom.

Bloggarkiv